Hasmenéses megbetegedések: szó sincs járványról

Miskolc – Egy olvasónk közvetlen környezetében megnőtt a hasmenéses megbetegedések száma. Beszélhetünk-e járványról? – kérdezte. A szokásos tavaszihoz képest nincs látványosan megnövekedett forgalom a fertőző osztályon…

Dr. Papp Tibor adjunktustól, a Semmelweis kórházinfektológiai osztályának ügyeletes orvosától megtudtuk, a szokásos tavaszihoz képest nincs látványosan megnövekedett forgalmuk.

Tavasszal, kora nyáron megszaporodnak a vírusos hasmenéses megbetegedések, magyarázta, és azt is megérzik, hogy a négy napos ünnep miatt – mivel nincs alapellátás csak ügyelet – többen fordulnak hozzájuk. Vagyis sokan vannak ugyan, de szó sincs járványról, jegyezte meg az ügyeletes orvos.

Teát, ásványvizet

Elmondta még, hogy hasfogók szedése helyett inkább bőséges folyadékbevitelt ajánl a betegeknek. (Jobb, ha a béltartalommal együtt a vírus is távozik a szervezetből.) Ám ne szénsavas italokat igyanak az érintettek, hanem szénsavmentes ásványvizet, teát, hangsúlyozta. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha 24 óra múltán sem enyhül a baj, vagy ha megoldhatatlan a folyadékpótlás, mivel hányás is társul (főleg kisgyerekeknél) a betegséghez.