Harsány: emberölés lett a jogos védekezésből, de…

Akt.:
Mementó a meghalt fiú emlékére
Mementó a meghalt fiú emlékére
Debrecen, Miskolc, Harsány – Az ítélőtábla döntését várják a sokat vitatott harsányi ügyben.


A Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette tanácsa szerda dél­előtt tárgyalja az emberölés miatt első fokon bűnösnek talált H. Patrik ügyét, azaz a „harsányi emberölés” néven ismertté vált esetet.

Tavaly decemberben a Miskolci Törvényszék büntetőtanácsa emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 12 év börtönbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte – megismételt eljárásban – azt a fiatal férfit, H. Patrikot, aki – a vádirat szerint – 2012 októberében egy vitában Harsányban késével többször megszúrt egy fiatalembert. A sértett a kórházba szállítás közben halt meg.

Másként ítélték meg

Mint több alkalommal foglalkoztunk vele – az első eljárásban – a „jelentős sértetti közrehatást” is figyelembe véve – felmentette a Miskolci Törvényszék az emberölés vádja alól H. Patrikot, mert jogos védelmi helyzetként értékelte a szúrás pillanatát. Ugyanakkor testi sértés miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte a késelő fiatal férfit.

helyszini-targyalas-harsanyban11-st-600x400

A fellebbezések nyomán a Debreceni Ítélőtábla az elsőfokú döntést – a tényállás részbeni megalapozatlanságára hivatkozva – hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Miskolci Törvényszéket.

A megismételt eljárásban a bíróság a jogos védelmi helyzetet nem állapította meg, és emberölés bűntette miatt elítélte a vádlottat. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság az időmúlást és az „eshetőleges szándékot”, míg súlyosító körülményként azt, hogy a férfi a halálos szúrást követően még egy alkalommal megszúrta a sértettet.

Újra csak fellebbeztek

A bíróság akkor elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását, de a vádlott és védője – „a tényállás téves megállapítása miatt, az emberölés bűntette vonatkozásában, jogos védelem okából való felmentés érdekében” – fellebbezést jelentettek be.

A tervek szerint a Debreceni Ítélőtábla tanácsa ma ítéletet hirdet az ügyben.

– Szaniszló Bálint –


Harsányi ügy: Emberölés lett a jogos védekezésből

Miskolc, Harsány – Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, és 12 év börtönbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék megismételt eljárásban azt a fiatal férfit, aki 2012. októberében Harsányban késével megsebesítette a sértettet. A sértett a kórházba szállítás közben halt meg.

Harsányi késelés – Emberölés, vagy védekezés?

Harsány, Miskolc – Szakértői szakaszban jár a harsányi késelés ügy újratárgyalása. tovább »


Harsányi késelés – Jogos volt-e a védekezés?

Harsány, Miskolc – Tanúkat hallgatnak ki a héten a harsányi késelés ügyében. tovább »


Újratárgyalják a harsányi emberölést

Harsány, Miskolc – Kedden folytatódik a megismételt törvényszéki eljárás a késelő ügyében. tovább »

Harsányi késelés, új menet

Miskolc – Elkezdődött csütörtökön a megismételt törvényszéki eljárás a harsányi késelő ügyében. tovább »

“Mire jók az ilyen törvények?”

Harsány – Nem értik a harsányiak – meghalt egy fiatalember és aki megölte, nem bűnös. tovább »

“Eljátszották” a harsányi középpályás halálát

Harsány – Helyszíni tárgyalást tartottak a tavalyi harsányi késelés ügyében folyó eljárásban. tovább »

Vádemelési javaslat a harsányi emberölés ügyében

Harsány, Miskolc – A Harsányban 2012 októberében történt emberölés ügyében a rendőrség a nyomozást lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. tovább »

Harsányi győzelem Pusztai Norbert emlékére

Harsány – Az elmúlt hétvégén a megyei II. osztály Közép csoportjában a Harsány – Sajóörös mérkőzésen a hazaiak a győzelmet Pusztai Norbert emlékére ajánlották.

Előzetesben a harsányi emberölés gyanúsítottja

Miskolc – A rendőrség előterjesztése alapján ügyészi indítványra a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a miskolci elkövetőt, aki a megalapozott gyanú szerint megölt egy harsányi fiatalembert.

„Nem volt agresszív” – mégis döfött

Miskolc, Harsány – Elrendelte a bíróság a harsányi emberölés elkövetőjének egy hónapos előzetesét.

Égnek a gyertyák a falu kedvenc focistájáért Harsányban

Harsány – Gyásszal kezdődött a harsányi focimeccs vasárnap: megkéselték a csapat egyik tagját.

Kedvenc középpályását gyászolja Harsány

Harsány – Szombatról vasárnapra virradó éjjel egyetlen késszúrással ölt meg egy miskolci fiatal egy 21 éves harsányi fiút.