Harry Potter és a kínai porcelánbaba

Kínában nem bírták kivárni a hetedik Harry Pottert, így már 10 nappal J.K. Rowling könyvének megjelenése előtt kiadták saját változatukat – aminek semmi köze az igazi bestsellerhez – írja a New York Times.

A kínaiak nem csak a hetedik könyvet hamisították, hanem az előzőeket is: legalább tucatnyi Harry Potter-ről szóló irományt lehet vásárolni az utcasarkokon, sőt kölcsönözni az iskolai könyvtárakból, az interneten keringő változatokról nem is beszélve. A kínai változatok olyan címek alatt futnak, mint ˇ”Harry Potter és a kínai birodalom”, “Harry Potter és a túrázó sárkány”, “Harry Potter és az ifjú hősök”, “Harry Potter és a nagy tölcsér” vagy a ” Harry Potter és a kínai porcelánbaba”. Ezekben az írásokban J.K. Rowling főhősei szerepelnek, mixelve olykor más ismert szerzők, például Tolkien történeteivel, vagy Kínában jól ismert kung-fu sztorikkal.

A Potter-könyvek problémája szervesen illeszkedik az ázsiai országban virágzó kalózkodáshoz. A Kínába utazók hat különféle Viagrát vásárolhatnak recept nélkül a reptereken. Nemcsak Picasso-másolatokhoz és hamis DVD-khez, hanem népszerű gépkocsik hamisítványaihoz is hozzájuthatnak. Egyes szerkesztők szerint a kínai könyvpiacon kapható kiadványok 30-40 százaléka illegális. A kinai kormány főként a pornografikus és a betiltott politikai könyvek ellen harcol, így valószínűleg a hamisított gyerekkönyvek lesznek az utolsók, amiket ki akarnak vonni a piacról.

A New York Times írásában egy shanghai textilgyár menedzsere, Li Jingsheng elmondja, hogyan adta fejét a hetedik Harry Potter-sztori írására. Megvette az első hat részt a fiának, a gyerek pedig folyton zargatta, hogy mi a történet folytatása. Így aztán nekiveselkedett, és megírta a befejezést saját maga. Korán kellett kelnie és későn került ágyba a “másodállás” miatt: reggel 6 és 7 között, illetve este 10-től 11-ig gépelt. Az eredmény a “Harry Potter és a leszámolás” című alkotás, amit fölrakott egy kínai weboldalra és már 150 ezer olvasóval büszkélkedhet.

“Fantasztikus”, lelkendezett az egyik rajongó és hozzátette: “Kíváncsi vagyok, ha J. K. Rowling elolvasná, vajon kedvet kapna-e a történet folytatásához.” Egy másik olvasó még ennél is messzebbre ment, azt kérte az amatőr írótól, hogy ugyan előrukkolna-e a nyolcadik Harry Potter könyvvel. Kiadó egyelőre nem jelentkezett Li könyvére, aki egyébként 35 éves, középiskolai végzettsége van, vidéken nőtt föl és a feleségével együtt havi 600 dollárnak megfelelő összegből élnek.

A brit írónőt képviselő angol cég jogtanácsosa azt mondta, hogy lépéseket terveznek a forgalomban lévő illegális másolatok miatt.