Harrach: vissza kell állítani a család becsületét

Kunszentmárton, 2012. október 10., szerda (MTI) – A jóléti állam leépülésével a társadalmakban Európa-szerte növekszik a család szerepe, amelynek becsületét Magyarországon is vissza kell állítani – jelentette ki a KDNP parlamenti frakcióvezetője szerda este a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) győri szervezetének országjáró kerekasztal-beszélgetésén Kunszentmártonban.

Harrach Péter a Mit? Miért? Hogyan? Magyarország talpra áll című fórumsorozat soros állomásán aláhúzta: Európa elhúzódó válsága nemcsak gazdasági természetű, hanem a társadalmakat is súlyosan érinti. Ez a krízis véget vet a hagyományos értelemben vett jóléti államnak, amelyet a munkaalapú társadalom vált fel. Ebben pedig felértékelődik az egyén teljesítménye, valamint a közösségek, köztük a család szerepe – vélekedett.

A demográfiai adatok riasztóak: Magyarországon évente egy közepes város lakossága “tűnik el”, és a gyerekek csaknem fele házasságon kívül születik – hangsúlyozta a politikus. Ahhoz, hogy Magyarországnak legyen jövője, vissza kell állítani a család becsületét – tette hozzá.
A KDNP kormányzati szerepe kapcsán közölte: a kereszténydemokraták “normális ember módjára” gondolkodnak, ez pedig egyaránt fontos itthon és Európában. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: “Magyarország nemzeti érdeke a Fidesz-KDNP pártszövetség fenntartása”.

Harrach Péter szólt arról is, hogy a nagy ellátó rendszerek húsz éve várt, jelenleg zajló átalakításának vannak vesztesei, akikre a kereszténydemokraták fokozott figyelmet fordítanak. Kezdeményezik például a rokkantnyugdíjasok számára könnyített munkalehetőségek biztosítását állami vállalatoknál. Ezenkívül a társadalom rossz egészségi állapota miatt továbbra is szorgalmazzák a sport terjesztését.

Ahogy az élet minden területén, úgy az iskolákban is “rendezett világot” kell teremteni, és ennek jegyében azonos színvonalú, államilag ellenőrzött, egységes oktatási rendszer kiépítése a cél – mondta a frakcióvezető. Hangsúlyozta: a KDNP azon dolgozik, hogy a pedagógus-életpályamodell többletkövetelményei csak a tervezett béremelésekkel egy időben lépjenek életbe.

Az eseményen Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke a mezőgazdaság helyzetét elemezve rámutatott: a birtokrendezés Magyarországon az uniós versenyképesség egyik alapvető feltétele. Utalt rá: több mint három hónapja folyik a földtörvény társadalmi vitája. A készülő jogszabály lényege, hogy termőterületet Magyarországon kizárólag az azon gazdálkodó vásárolhasson, illetve bérelhessen.

Úgy véli, nagy vita várható az unióval, mert az új törvény továbbra sem teszi majd lehetővé külföldi és hazai jogi személyek földvásárlását. A külföldi magánszemélyekre vonatkozó moratórium azonban 2014 májusában megszűnik, így addigra “helyzetbe kell hozni” a magyar gazdákat – mondta.

– MTI –