Harrach: a Szent Korona nem a királyság, hanem az állam jelképe

A magyar Szent Korona nem a királyság jelképe, hanem az állam folytosságának és függetlenségének a megtestesítője, így fogalmaz a koronáról szóló törvény – mondta Harrach Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján, amellyel Gyurcsány Ferenc kormányfő keddi, a koronával kapcsolatos kijelentésére reagált. A miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak mondta azt a Parlamentben kiállított korona előtt, hogy az a királyság jelképe és nem ért egyet azzal, hogy az Országházban van kiállítva.

Az elefánt ismét besétált a porcelánboltba – fogalmazott Harrach Péter Gyurcsány Ferenc kijelentésére utalva. Az ellenzéki politikus szerint ma, amikor a nemztet egységét kellene erősíteni, felelőtlen dolog ilyen kijelentést tenni, ami rombolja a nemzeti öntudatot, és tárgyi tévedéseket tartalmaz.

Harrach Péter úgy vélte: Gyurcsány Ferenc “állapotából következő”, felelőtlen és káros kijelentése az egész nemzetnek ártott és sok, a hazáját szerető embert megbotránkoztatott.