Háromszor gyorsabb nyomrögzítés bűnügyeknél – magyar innováció

Bűnügyek mikroméretű anyagmaradványainak rögzítési idejét csökkenti harmadrészére egy magyar találmány. A fejlesztést jelenleg Bács-Kiskun megyében tesztelik, ha beválik, az egész országban használni fogják a rendőrök. A szemmel alig, vagy csak mikroszkóppal látható anyagok, anyagmaradványok egyfajta ujjlenyomatát, sajátos jellemzőjét adják a bűncselekmények helyszínének. A hajszálak, morzsák, üvegszilánkok, virágporok, hámszövet-maradványok perdöntőek lehetnek egy-egy büntetőeljárásban. Rögzítésük körülményes és lassú. A folyamatos munka nehézkes, a rögzítésre használt szalag összehajtásakor törések keletkeznek a mintán. A maradványok feldolgozását nehezíti, hogy a ragasztófelület túl erős, és nem könnyű eltávolítani róla a parányi anyagokat.

Ezek kiküszöbölésére Bozó Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság igazságügyi biológusszakértője létrehozott egy tapadó réteggel bevont 4 cm átmérőjű, 10 cm hosszú hengert.

Bozó Csaba a Függetelen Hírügynökségnek elmondta: a henger folyamatos nyomrögzítést tesz lehetővé, és elkerülhetővé teszi, hogy a mintán törések keletkezzenek. Az innovációnak köszönhetően más a mintavételi felület tapadó képessége is. Kiválóan rögzíti a mikronyomokat, de azok könnyen el is távolíthatók róla. A tapadó részt fólia védi, amelyet levesznek nyomrögzítéskor. Ezt a munka végén visszahelyezik, így megakadályozza, hogy a mintavételi felületre szennyeződés kerüljön, ezért a rögzített anyagmaradványok előkészítés nélkül, azonnal vizsgálhatók a laboratóriumban.

A mikronyom – rögzítő hengert a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság alkalmazza kísérleti jelleggel több hónapja. A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy harmadára csökkenti a nyomrögzítés idejét, és a laborvizsgálatot is megkönnyíti – mondta Bozó Csaba.

Az innováció bekerült az ORFK Rendőrségi Innovációs Adatbankjába. Már csak a szakértők hozzájárulása kell ahhoz, hogy alkalmazását az egész országban bevezessék.

Pétfürdőn egy kisvállalkozó eddig száz darab mintapéldányt készített, és minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődjön az eszköz folyamatos gyártása.
hirdetés
hirdet�s