Háromszor gyorsabb nyomrögzítés bűnügyeknél – magyar innováció

Bűnügyek mikroméretű anyagmaradványainak rögzítési idejét csökkenti harmadrészére egy magyar találmány. A fejlesztést jelenleg Bács-Kiskun megyében tesztelik, ha beválik, az egész országban használni fogják a rendőrök. A szemmel alig, vagy csak mikroszkóppal látható anyagok, anyagmaradványok egyfajta ujjlenyomatát, sajátos jellemzőjét adják a bűncselekmények helyszínének. A hajszálak, morzsák, üvegszilánkok, virágporok, hámszövet-maradványok perdöntőek lehetnek egy-egy büntetőeljárásban. Rögzítésük körülményes és lassú. A folyamatos munka nehézkes, a rögzítésre használt szalag összehajtásakor törések keletkeznek a mintán. A maradványok feldolgozását nehezíti, hogy a ragasztófelület túl erős, és nem könnyű eltávolítani róla a parányi anyagokat.

Ezek kiküszöbölésére Bozó Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság igazságügyi biológusszakértője létrehozott egy tapadó réteggel bevont 4 cm átmérőjű, 10 cm hosszú hengert.

Bozó Csaba a Függetelen Hírügynökségnek elmondta: a henger folyamatos nyomrögzítést tesz lehetővé, és elkerülhetővé teszi, hogy a mintán törések keletkezzenek. Az innovációnak köszönhetően más a mintavételi felület tapadó képessége is. Kiválóan rögzíti a mikronyomokat, de azok könnyen el is távolíthatók róla. A tapadó részt fólia védi, amelyet levesznek nyomrögzítéskor. Ezt a munka végén visszahelyezik, így megakadályozza, hogy a mintavételi felületre szennyeződés kerüljön, ezért a rögzített anyagmaradványok előkészítés nélkül, azonnal vizsgálhatók a laboratóriumban.

A mikronyom – rögzítő hengert a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság alkalmazza kísérleti jelleggel több hónapja. A gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy harmadára csökkenti a nyomrögzítés idejét, és a laborvizsgálatot is megkönnyíti – mondta Bozó Csaba.

Az innováció bekerült az ORFK Rendőrségi Innovációs Adatbankjába. Már csak a szakértők hozzájárulása kell ahhoz, hogy alkalmazását az egész országban bevezessék.

Pétfürdőn egy kisvállalkozó eddig száz darab mintapéldányt készített, és minden feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődjön az eszköz folyamatos gyártása.Sporthírek