Háromszor annyi riasztást kaptak a tűzoltók, mint egy átlagos hétvégén – RTL Klub

Majdnem 2000-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a hétvégén különböző tűzesetekhez. Naponta háromszor annyi riasztást kaptak, mint máskor. A legtöbb erdő- és bozóttűznek a figyelmetlenség volt az oka: sokan szabálytalanul raktak tüzet a hétvégi házuknál vagy telkükön, és sok kiránduló égő cigarettacsikket dobott el.

A négynapos ünnep alatt csaknem 2000 riasztást kaptak a tűzoltók, vagyis napi 500-at. Egy átlagos hétvégi napon 150-szer kell kivonulniuk.

A legtöbbször a szabadban akadt dolguk a tűzoltóknak. A Pest megyei Solymár mellett a nádas égett. Két és fél órára volt szükség, hogy teljesen el tudják oltani a lángokat. A Csongrád megyei Üllés közelében két hektár legelő gyulladt ki. A megyében egyébként összesen hatvan hektárnyi növényzet pusztult el. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Emőd közelében vasárnap egy órára le kellett zárni az M30-as autópályát, mert a lángok már az autókat is veszélyeztették. Az út melletti száraz fű égett. A legtöbb tűz Bács-Kiskun, Pest és Borsod megyében volt.

A tüzek zömében figyelmetlenség miatt lobbantak fel, eldobott cigarettacsikkek, gondatlanul végzett gaz- és szemétégetés, vagy tűzrakás miatt – mondta az RTL Klub Híradójának Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője.