Háromszázötven milliárd értékű bankóval fűthet egy baranyai település

Az Első Lions Club Pécs nevű jótékonysági szervezet nyerte a Magyar Nemzeti Bank pályázatát és kap 70 tonnányi leselejtezett papírpénzből készült brikettet. Ezekkel a Baranya megyei Geresdlak önkormányzatának egyik több funkciós épületegyüttesét fogják fűteni a következő szezonban. A barnaszén árával számolva 2,7 millió forint értékű fűtőanyagban 350 milliárd forintnyi papírpénz-zúzalék van. A jegybankban tartott szimbolikus bankjegybrikett-átadáson szerdán Simor András, az MNB elnöke hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy látszólag haszontalan dologgal biztosan hasznos célt szolgálnak. Az anyag nem vész el, csak átalakul – tette hozzá Simor.

Második évben írta ki pályázatát az MNB augusztusban karitatív, nonprofit szervezeteknek, hogy az elhasználódott, forgalomképtelenné vált és bevont bankjegyekből készült brikettek segítségével egy egész fűtési idényre válthassák ki a fa vagy szén fűtőanyagot. Huszonkilenc pályázat érkezett, amelyből 20-at tudtak érdemben elbírálni. A nyertes a 46 tagú magyarorországi Lions karitatív klub-hálózat egyik szervezete, az Első Lions Club Pécs lett. A 13 fős pécsi Lions a geresdlaki önkormányzat számára szerezte meg egy több funkciós épületegyüttes fűtőanyagát. Ezzel az idei szezonban 2,7 millió forint barnaszén-árat, a teljes intézményi kiadás körülbelül 3 százalékát váltják ki – mondta Bana Gábor, a pécsi Lions elnöke. A bankóbrikettek szállításáról az MNB gondoskodik.

Az egyenként körülbelül egy kiló tömegű brikettekben körülbelül 5 millió forint névértékű papírpénz-zúzalék van, vagyis a most fűtőanyaggá vált 70 tonna bankótörmelék egykoron 350 milliárd forintot ért. Az MNB azelőtt egy erőműben semmisíttette meg a forgalomból évente kivont 70-100 tonna bankjegyet. Mivel azonban a briketté tömörített zúzalék fűtőértéke nagyjából azonos a barnaszénével, tavaly úgy döntöttek, hogy felajánlják az éves kontingenst jótékony célra. Tavaly egy autista gyerekeket szolgáló tábor nyerte el a fűtőanyagot. A társadalmilag hasznos célon túl az MNB ráadásul megspórolja a megsemmisítés tízmilliós költségét is – hangsúlyozta Iglódi-Csató Judit, az MNB szóvivője.