Háromszáz kórházi dolgozó vesztheti el az állását Szegeden – RTL Klub

300 kórházi dolgozót bocsátanak el a szegedi klinikáról. A leépítés az orvosokat, az ápolókat és a kisegítő személyzetet is érinti. A minisztérium szerint csaknem 7500 egészségügyi dolgozó állása szűnhet meg az átalakítások miatt, de az államtitkár szerint mindenkinek megvan a helye a rendszerben. Ehhez azonban átképzésre vagy költözésre van szükség – számolt be az RTL Klub Híradója.

A szegedi klinikán nagy a bizonytalanság a tervezett elbocsátások miatt.

“Csak találgatni lehet, hogy mi lesz Szegeden, vagy az egészségügyben egyáltalán. Minden attól függ, hogy mik lesznek a minisztérium sarokszámai” – mondta Pető Zoltán, a helyi szakszervezet vezetője.

A miniszter a tervek szerint csütörtökön jelenti be, hogy mely kórházakat zárják be végleg. Emiatt a minisztérium szerint csaknem 7500 kórházi dolgozónak kell új munka után néznie. Közülük 1500 orvos és 5-6000 ápoló vagy más egészségügyi dolgozó. Az esetenként milliós végkielégítések mellett a tárca átképzéssel és lakáshitellel kívánja segíteni az állás nélkül maradókat, áttelepülni kényszerülőket.
“Minden orvosnak megvan a helye, de lehet, hogy költözniük kell vagy más szakmát tanulniuk” – mondta Horváth Ágnes, államtitkár.

Szakértők szerint a munkahelyüket elvesztő orvosok valószínűleg felveszik a végkielégítésüket és csak később helyezkednek el az egészségügyben, ami átmeneti ellátási gondokat okozhat. A Kórházszövetség számításai szerint most is 2500 orvos hiányzik az ellátórendszerből. Azt viszont semmi nem garantálja szerintük, hogy egy állását elvesztő sebész például szívesen megy el háziorvosnak egy távoli faluba.
hirdetés
hirdet�s