Háromszáz főt bocsát el a Magyar Telekom

A vezető hazai távközlési nagyvállalat, a Magyar Telekom 2009. végéig legfeljebb 300 alkalmazottjától válhat meg, a maradóknak 5,6 százalék béremelést juttat jövő év áprilisától a szakszervezetekkel létrejött egyezség alapján – tudatta a cég közleményben hétfőn. A létszámcsökkentéssel évi 1,8 milliárdot takarít meg, igaz, a végkielégítésekre 5 milliárdot számol el már idén. Jövőre új munkaerőgazdálkodási rendszerre tér át a társaság, hogy akár nominálisan is csökkentse személyi jellegű kiadásait.

A német Deutsche Telekomhoz tartozó magyar vállalatcsoport anyacége jelentős részben 2009. első negyedévében kívánja végrehajtani a legfeljebb 300 fős létszámcsökkentést. A megmaradó munkatársaknak az érdekképviseletekkel kialkudott 5,6 százalék béremelés a – makrogazdasági kutatók szerint várható – 2009-es inflációt legfeljebb egy százalékponttal fogja meghaladni, tehát reálértéken csekély lesz.

A Magyar Telekom tudatta, hogy úgynevezett teljes munkaerőgazdálkodási rendszerre tér át 2009-ben. Ez azt fedi, hogy az emberi erőforrás gazdálkodásának középpontjában ne csak a létszám, illetve a személyi jellegű kiadások álljanak, hanem a kapcsolódó összes költség. Ez lehetővé teszi, hogy az eddiginél is rugalmasabban és hatékonyabban kézben tarthassák a kiadásokat, még ésszerűbben csoportosíthassanak át embereket a megbízási jogviszonyban, a kölcsönzött, a kiszervezett és a vállalkozói szerződéssel foglalkoztatottak között.