Háromnapos ülést tart az Országgyűlés

Szerdán megkezdődik az Országgyűlésben az adótörvények vitája, kedden pedig az a politikai vitanap lesz, amit az MSZP kezdeményezett a “Megegyezés” című programmal kapcsolatban – mondta el a csütörtöki Házbizottsági ülés után Szili Katalin Házelnök. A lehallgatási üggyel összefüggésben kezdeményezett vizsgálóbizottság létrehozásánál a Fidesz nem támogatta a házszabálytól eltérést, így a testült normál ügymenet szerint alakul meg.

Nem döntött viszont a Házbizottság arról az ugyancsak SZDSZ-es kezdeményezésről, amely szerint a költségvetési plafon bevezetéséről szóló törvényjavaslatot Házszabálytól eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés. A frakciók jövő hét csütörtökig alakítják ki álláspontjukat a kérdésben. Az Országgyűlés háromnapos ülést tart jövő héten. A zárszámadás vitáját és a Ptk. tárgyalását elhalasztották.

Az SZDSZ a csütörtöki Házbizottsági ülésen kezdeményezte, hogy Házszabálytól eltéréssel tárgyaljon az Országgyűlés az általuk javasolt költségvetési plafon bevezetéséről. Szili Katalin tájékoztatása szerint a pártok a szükséges bizottsági előkészítő munkák után a jövő heti Házbizottsági ülésre alakítják ki döntésüket a kérdésben. Kóka János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után azt mondta, a költségvetési plafonról már október 20-án lehet zárószavazás, vagyis még az adótörvények végszavazása előtt, azok részletes vitájánál. Az SZDSZ javaslata szerint a költségvetési plafont, nem engedné, hogy jövőre emelkedjen a központi költségvetés kiadási oldala az ideihez képest, 2010-ben és 2011-ben pedig csak az előző évi, a gazdasági növekedés felének megfelelő mértékben emelkedhetnének az állami kiadások.

Ugyancsak tárgyalt a Házbizottság az SZDSZ által javasolt lehallgatási ügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság Házszabálytól való eltéréssel történő létrehozásáról, ezt azonban a Fidesz képviselője nem támogatta. Répássy Róbert ennek kapcsán azt mondta, hogy azért nem mert nem tartja indokoltnak, jelenleg ugyanis büntető, polgári peres és ombudsmani eljárások vannak folyamatban. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul itt magánszemélyek és magánvállalkozások ügyében is kellene vizsgálódnia a bizottságnak és továbbra sincsenek meg az alkotmányos garanciák, amelyeket még a Mécs bizottság után vetett fel az Alkotmánybíróság. Így például az, hogy, hova fordulhatnak a magánszemélyek jogorvoslatért, a bizottság döntése ellen.

A Házbizottság csütörtöki ülése után Szili Katalin emlékeztetett: Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője nyílt levélben kérte, hogy bírja rá a nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjait, hogy vegyenek részt a bizottsági üléseken. A Házelnök ennek kapcsán megjegyezte, hogy a bizottsági tagoknak az üléseken való részvétel kötelező és kérte az alkotmányügyi bizottság elnökét, adjon választ arra milyen további lépések lehetnek az ügyben. Répássy Róbert ennek kapcsán azt mondta, oka van annak, hogy képviselőik nem vesznek részt a bizottsági ülésen, mégpedig az, hogy a bizottság véleményével ellentétesen Laborcz Sándort nevezték ki az NBH élére. Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy a bizottság elnöke Simicskó István ennek ellenére is eleget tesz elnöki teendőinek, előkészíti és összehívja a bizottságot, amikor az szükséges de az ülésen nem vesz részt, az elnöklést átadja az alelnöknek.

A csütörtöki Házbizottsági ülésen az MSZP jelezte, hogy támogatja a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó javaslatának a napirendre vételét.