Háromnapos sztrájkot tartanak áprilisban a szinkronszínészek

Április 10-én, 11-én és 12-én munkabeszüntetésre készülnek a szinkron-színészek. A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: azért kényszerülnek erre a lépésre, mert a szinkronstúdiók vezetőivel nem sikerült megállapodniuk a méltatlanul alacsony honoráriumokról. Konrád Antal szerint a munkabeszüntetéssel lépésre kényszeríthetik a megrendelőket.

500-1000 szinkronszínész anyagi és erkölcsi elismeréséről van szó, mondta el kérdésünkre a Szinkron Alapszervezet főtitkára. Galbenisz Tomasz hangsúlyozta: azért van szükség erre a drasztikus lépésre, mert a szinkronstúdiók vezetői még csak tárgyalni sem hajlandók velük. Az elmúlt években pedig a magyar szinkronok színvonala folyamatosan romlik, mert a stúdiók számos “utcáról bejött” embert foglalkoztatnak, még alacsonyabb honoráriumért, mint a színművészeket – mondta a Független Hírügynökségnek Galbenisz Tomasz.

Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit képes tenni a szakma a saját érdekében – mondta el a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Konrád Antal ugyanakkor hangsúlyozta: a szinkronszínészek közül senkit sem kívánnak presszionálni, mindenki szabadon eldöntheti, hogy csatlakozik-e az áprilisi sztrájkhoz. A szakszervezeti elnök egyelőre még nem tudta megmondani, hogy a szinkron-dolgozók közül hányan csatlakoznak majd a munkabeszüntetéshez.