Háromnapos közúti ellenőrzési akció zárult

Háromnapos közúti ellenőrzési akció zárult
Háromnapos közúti ellenőrzési akció zárult - © Fotó: baz.katasztrofavedelem.hu
Miskolc – A DISASTER 2015 ADR I. elnevezésű ellenőrzéssorozat április 27-29. között zajlott, annak során több mint négyezer járművet ellenőriztek, mintegy háromszáz esetben kellett valamilyen módon intézkedni. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelőségének koordinálása mellett lefolytatott akcióban a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság vett részt.

A művelet elsődleges célja és feladata az volt, hogy az illegális nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányok felderítésével, valamint a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítás feltárásával növelje a közúti közlekedés biztonságát.

Az eddigi gyakorlattal szakítva az idei év első közúti akciója során nem kijelölt műveleti megyékben zajlottak az ellenőrzések, hanem a katasztrófavédelem valamennyi kirendeltségének illetékességi területén. Az akcióba bevont több mint kétszáz ellenőrzési helyszínnel, főként gyorsforgalmi utakkal, fő- és mellékutakkal és határátkelőkkel Magyarország minden jelentősebb, veszélyesáru-szállítással érintett útvonalát sikerült lefedni. A fix ellenőrzési pontok mellett járőröző mobil ellenőri csoportok is dolgoztak annak érdekében, hogy az egyes ellenőrzési helyszíneket kikerülő járművek is górcső alá kerüljenek. A mobil ellenőri csoportok segítették az egyes fix ellenőrzési helyszíneken feltorlódott járművek ellenőrzését is.

A katasztrófavédelem munkatársai a szállítási szokásokhoz igazodva a hivatali munkaidőn túl és éjszaka is ellenőriztek, illetve huszonnégy órás kontrollokat is végeztek. Az ellenőrzéseken a három nap alatt a katasztrófavédelem részéről országosan összesen kétszázötvenhét kolléga, a társszervekkel együtt csaknem hatszázkilencven ember vett részt.

Az akció során összesen 4186 járművet ellenőriztek, ezek közül 870 jármű szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut, 72 esetben tártak fel valamilyen szabálytalanságot. Tizenegy olyan helyszíni ellenőrzés volt, amelynek nyomán visszatartották az érintett járművet, tíz esetben pedig bírságoló határozatot adtak ki. A többi szabálytalanság miatt a közigazgatási hatósági eljárás szabályainak megfelelően ezt követően szabják ki a bírságot.

Az ellenőrzött járművek összesen hét és fél millió kilogramm, valamint több mint hárommillió kétszázezer liter veszélyes árut szállítottak. A DISASTER 2015 ADR I. hatékonyságát jelzi, hogy a három ellenőrzési nap összesített adatai minden szempontból meghaladták az előző években született számokat. A katasztrófavédelem és a társhatóságok együttesen csaknem 300 esetben intézkedtek, egy esetben kellett a szállítmányt lefoglalni, több esetben viszont tűzvédelmi hiányosságokat, valamint a pihenőidő be nem tartását állapították meg.

Az összesített statisztikai adatok azt mutatják, hogy az ellenőrzések sokkal hatékonyabbak, ha az akció nem kijelölt műveleti megyékben, hanem az ország egész területén zajlik.

– Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –