Háromnapos haladékot kapott Honduras az elnök visszahelyezésére

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) szerdán 72 órát adott Hondurasnak arra, hogy visszahelyezzék hatalmába az ország puccsal megbuktatott és külföldre vitt elnökét. Ellenkező esetre a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy kizárja soraiból a közép-amerikai államot. Az államfőt vasárnap hajnalban pizsamában vitték el az elnöki palotából. A politikus Costa Ricában keresett menedéket. A hondurasi törvényhozás még vasárnap új államfőt választott. Az új elnök Roberto Micheletti lett, aki beiktatása után közölte: szó sem volt puccsról.

Az Amerikai Államok Szervezetének közleménye szerint Hondurasnak vissza kell térnie a demokráciához, és a törvényességhez, aminek részeként vissza kell helyezni hatalmába az ország eddigi elnökét, Manuel Zelaya Rosalest. Előzőleg az ENSZ közgyűlése is Zelayát ismerte el Honduras elnökének. A politikus szerdán Washingtonba utazik, hogy az amerikai vezetéssel tárgyaljon. Ezután térne haza.

Az Amerikai Államok Szervezetét 35 ország alkotja, de Kuba tagságát korábban felfüggesztették.

Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Hondurasban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését. Zelayának amiatt kellett távoznia, mert népszavazást akart az alkotmány módosításáról, annak érdekében, hogy újra megválaszthassák. A hondurasi törvények szerint ugyanis csak egyetlen ciklus erejéig lehet valaki elnök. A referendumot alkotmányellenesnek minősítette a hondurasi törvénykezés, és a hadsereg is ellenezte azt.

Zelaya ezután kedden már azt mondta, hogy nem akar újra elnök lenni, mindössze hivatali idejét szeretné kitölteni, azaz januárig maradna államfő. A hondurasi parlament azonban azzal fenyegette meg, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatnák. A törvénykezés ugyanis a hatalommal való visszaélés mellett, hazaárulással, és több bűncselekmény elkövetésével vádolja az elűzött elnököt.