Háromkor még csak kettő lesz

Háromkor még csak kettő lesz
Borsod-Abaúj-Zemplén – Szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat, tehát egy órával vissza.

Legelőször 1976-ban-ban volt óraátállítás Franciaországban, 3 évvel az első olajárrobbanás után. A hatóságok akkor azzal indokolták, hogy 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia spórolható így meg.

Megosztó gyakorlat

Jelenleg a kutatók megosztottak abban, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, amely ma már Európa-szerte gyakorlat.

Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része korábban abból adódott, hogy nyáron a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. Ennek ellentmondani látszanak a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. adatai, amelyek szerint egy város éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország a most záruló nyári időszámítással. Az óraátállítás támogatói azzal is érvelnek: a nyári időszámítással csökkenhet a közúti balesetek száma, ha többet vezetünk világosban, ha kevesebb időt töltünk sötétben az utcán, kevesebb bűncselekmény történhet…

Hosszú nappalok helyett

Ami biztos: az emberek közérzete általában rosszabb lesz a téli időszámítás kezdetekor, már csak azért is, mert tudatosul: vége a nyárnak, s következnek a hideg, sötét téli hónapok. A téli időszámításra való átállás miatt sokan még egy ideig hamarabb ébrednek reggel, így hamarabb fáradtnak érzik magukat. Általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást, és egyensúlyba kerüljön a belső és a külső óránk. Az érzékenyebbek ez idő alatt alvászavarokat, fáradtságot, emésztési zavarokat tapasztalhatnak.

Keressük a jót!

Az óraátállítás – tetszik vagy nem – jelenleg kötelező. Jobban tesszük, ha igyekszünk benne megtalálni a jót: örüljünk előre, hogy vasárnap egy órával tovább szundíthatunk! Az esti elalvást pedig sok kellemes dologgal könnyíthetjük meg.

ÉM-SzK