Háromezer, svájci számlákkal rendelkezõ adócsaló neve a francia kormány listáján

Háromezer adócsalással gyanúsítható francia állampolgár neve került fel a francia kormány listájára hétfõn. A francia költségvetési miniszter azt mondta: ezeknek az embereknek svájci bankokban vannak számláik és nagyjából három milliárd eurót tartanak a számláikon. Eric Woerth hozzátette: a kormány véleménye szerint nagy valószínûséggel mindannyian adókerülõk. A költségvetési miniszter közlése szerint a kormány december 31-ig ad határidõt arra, hogy megfizessék adójukat, aki ezt nem teszi meg, az ellen a következõ évben eljárást indítanak.

Az ellenzéki szocialisták az ügy kapcsán azzal vádolták meg a francia elnököt, hogy tömeges amnesztiát akar adni az adócsalóknak. “A kormány azt közli, hogy megvannak a nevek. Akkor viszont meg kell keresni, és ha kell, bíróság elé kell vinni õket. Ha egy átlagember nem fizeti be a gázszámlát, akkor rövid úton megbüntetik. Tessék mindenkire kiterjeszteni ezt a szigort, és nem távoli határidõket adni, hogy a csalók addig elsimíthassák a dolgot. ” – mondta a France Info rádiónak Martine Aubry, a szocialisták vezetõje

Eric Woerth költségvetési miniszter szerint szó sincs amnesztiáról, ami azt jelentené, hogy nem kell megfizetni az adóhátralékot, vagy csak a töredékét kérik az érintettõl. A miniszter azt is közölte, hogy nem fogják közzétenni sem az érintett gyanúsítottak, sem a bankok neveit. Állítólag három svájci bankról van szó.

Woerth közlése szerint a nevek többségét a svájci adóhivatal adta át a francia hatóságoknak Néhány nappal ezelõtt ugyanis Svájc megállapodott Franciaországgal az adócsalásokkal kapcsolatos teljes körû információcserében, ahogy ezt az OECD is megköveteli.