Háromezer dolláros jubileumi ajándék minden bahreini családnak

Utasítást adott Bahrein uralkodója, hogy minden család kapjon ajándékba háromezer dollárnak megfelelő dínárt abból az alkalomból, hogy tízéves a nemzeti reform – közölte pénteken a Perzsa-öbölben lévő kis sivatagi királyság hírügynöksége.

A BNA jelentése szerint Hamad bin Isa Al Khalifa a jubileum alkalmából adott pénzajándékkal akarja kifejezni megbecsülését Bahrein népnek, amely elfogadta a reformokra vonatkozó döntést.

A bejelentés előtt nem sokkal internetes aktivisták tömegtüntetésre szólították Bahrein népét hétfőre a politikai, szociális és gazdasági reformok érdekében. Egy 2008-as becslés szerint a kis szigetországban valamivel több mint 800 ezren élnek. Más adatok szerint a lakosság létszáma nem éri el a 600 ezret.

A pénzajándék a 2001. februári népszavazást akarja ünnepelni. A tíz évvel ezelőtti referendumon Bahrein szavazópolgárainak döntő többsége elfogadta a reformot, amelynek értelmében ismét működhetett az 1975-ben feloszlatott parlament. Egy évvel később közölte az uralkodó, hogy ezentúl Bahrein alkotmányos monarchia. A kormány intézkedéseket jelentette be az élelmiszerárak és a nélkülöző családok támogatására.

Bahreint tartják a legszegényebbnek a Perzsa-öböl olajállamai közül. Egyes vélemények szerint a kis ország nagy bajban van, mert olajtartalékai feltehetően kimerültek.
– Független Hírügynökség –