Hároméves a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont

Akt.:
Hároméves a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont
© Fotó: Matey István
Debrecen – „Fontos számunkra, hogy mi nem lustulhatunk el, mindig keresni kell az újdonságot.”

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak az Agóra Tudományos Élményközpontban csütörtökön. Az eseményen szó volt az elmúlt három év sikereiről és fejlesztéseiről, valamint arról, hogy az élményközpont harmadik születésnapja február 10-én, szombaton lesz. Az érdeklődők számára ezen a napon megnyílnak a kapuk, és kipróbálhatják az Agóra legújabb fejlesztését, a VR-bázist. E bázison a tudomány megismerésének új útjai tárulnak elénk, a látogatók repülhetnek szabadon, bejárhatják az egész Földet, vagy felfedezhetik az emberi testet. Egy olyan világba csöppenhetnek, ahol eddig még sohasem jártak, egyszerre szórakozhatnak és tanulhatnak a legújabb fejlesztésnek köszönhetően.

Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere a sajtóértekezleten elmondta: szerinte egy kicsi túlzással talán lehet azt mondani, hogy Magyarország egyik büszkesége az Agóra Tudományos Élményközpont.

agora1
Fotó: Matey István

– Ennek a központnak a születését az előzte meg, hogy a város szeretett volna egy olyan központot létrehozni, ahol a természettudományokat tudjuk népszerűsíteni, elsősorban a fiatalok számára.

Szükség van azokra az ifjoncokra, akik érdeklődést mutatnak a természettudományok, a kémia, a fizika és egyéb más ehhez kapcsolódó tudományág iránt”

– hangsúlyozta.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kezdetektől megvan az érdeklődés a központ iránt. Nagy valószínűséggel, ha a fejlesztések nem ilyen gyors tempóban haladnának, jó ideig akkor sem csökkenne ez a kíváncsiság. Az Agóra eddig meglévő interaktív eszközparkja, laborjai, előadásai nagyon vonzóak, de a programok, a kínálat folytonos megújítására kell törekedni.

agora3
Fotó: Matey István

– Ha mi nem tudunk folyamatosan újat mutatni, akkor egy idő után megelőz minket a világ. Minden évben igyekszünk néhány olyan attrakcióval gazdagodni, amely az újdonsága és szakmai értéke miatt talán nem csak a debreceni viszonylatban, hanem országosan is jelentős. Szombaton szeretnénk a közönségnek átadni a legújabb fejlesztésünket, a VR-bázist. Először próbálhatják ki az érdeklődők a virtuális valóság szerteágazó lehetőségeinek bemutatására szolgáló eszközeinket. Minden újdonságunk esetében az a cél, hogy lehetőleg nagy hozzáadott értékű tudás legyen mögötte, és ne csak játék maradjon – mondta Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője.

A sajtóértekezleten felszólaltak azt remélik, hogy idén ezekkel az eszközökkel a fiataloknak olyan élményeket tudnak nyújtani, amelyek által szellemi pezsgésben tudják őket tartani, s elérni, hogy nyitottak legyenek a világra.

HBN-Nagy Emese