Háromdimenziós fotókiállíás Miskolcon

Miskolc – Az Észak és a múzeum közös játékában nagyon sok felnőtt vett részt: ez nem gyakori jelenség, mondta a Herman Ottó múzeum múzeumi titkára. Az sem, hogy családokat tud megszólítani egy kiállítás. Márpedig most ez történt…

A Térbe Zárt Pillanat című, háromdimenziós fotókat bemutató kiállítás – a fotók kék-piros szemüveggel válnak térhatásúvá – hamarosan továbbindul Miskolcról, mégpedig Tatára. A tárlat január közepén nyílt meg a Herman Ottó Múzeum Papszeri épületében, és március utolsó napján látható utoljára Miskolcon. A fotók vándorkiállítás részei, nagy részük a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett a borsodi megyeszékhelyre, kibővült jónéhány korabeli fényképpel és a sztereofényképezéshez szükséges tárgyakkal (a miskolci Dömötör Zoltán gyűjteményéből), és így megy tovább a következő állomására.

– A tatai múzeum kérte Dömötör Zoltán anyagát is – mondta Bogdán Péter, a megyei múzeumi igazgatóság múzeumi titkára. – Beszéltünk a műgyűjtővel, aki örömünkre hozzájárult ahhoz, hogy anyaga Tatán is bemutatkozhasson. A tárlatot április 2-án bontjuk, csomagoljuk. A kiállítás megrendezésében – ha igény van rá – akkor a miskolci tárlat rendezője Phd. Rémiás Tibor is közreműködik

Méltatott anyag

Bogdán Péter arra is vállalkozott, hogy összegezze a miskolci kiállítás tapasztalatait (ha egy kicsit korai is, hiszen még két hétig megtekinthető az anyag). Egyértelműen sikeresnek mondható, jegyezte meg, hiszen a családok érdeklődését is elnyerte. Ritka alkalomnak számít, hogy egy kiállítás a családokat együtt is érdekelje. Az Északkal közös játékunkban egyébként nagyon sok felnőtt vett részt, s ez szintén nem gyakori jelenség.

A múzeumi titkár méltatta Dömötör Zoltán említett fotótörténeti anyagát is,
amely Magyarország egyik legteljesebb magángyűteménye. Bogdán Péter még elmondta, a kiállításhoz kapcsolódóan konferenciát szerveztek, és megjelentettek egy múzeumpedagógiai füzetet is .

A múzeum további terveivel kapcsolatban még annyit mondott, hogy hasonló sikerre szeretnék juttatni képtáruk állandó kiállítását is. Szeretnék júniusban átadni az átalakított Lillafüredi Emlékházat is.

A játék e heti nyertesei

  • Parádi Béláné (Kazincbarcika) Herman Ottó Múzeum Képtára Katalógusa,10 ezer forint értékben
  • Aranyosi József (Miskolc) Borsod-Abaúj-Zemplén megye népművészete kötet, 4 ezer forint értékű

Családi belépőt nyertek a Térbe Zárt Pillanat kiállításra, amely 8–10 fő belépésére érvényes: (gyerek-szülő-nagyszülő):

  • Fésűs Evelin (Hernádnémeti)
  • Velti Lóránt (Bükkszentkereszt)
  • Dobai Petra (Alsódobsza)
  • Peres Anna (Kazincbarcika)
  • Szűcs Viktor (Miskolc)

Kiállítás az olaszliszkai Galériában
MTI Fotó – 50 év képei