Friss hírek

2009.01.16. 10:48

Egyelőre még egy tb "potyautast" sem büntetett meg az APEH

<p>100 ezer ember tb jogviszonyát tisztázta az adóhivatal abból a több mint 133 ezerből, amelyet még tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azzal küldött át, hogy rendezetlen a társadalombiztosításuk - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) pénteken. Csaknem 30 ezer emberről azonban továbbra sem tudni, hogy rendelkezik-e jogosultsággal az egészségügyi ellátásra, mivel az APEH nem találta őket. Az adóhivatal válaszából az is kiderült: 2008-ban "elsődlegesen a jogosultságok rendezése és nem a szankcionálás volt az ellenőrzések célja".</p>

Az APEH válasza alapján: az OEP által átküldött 133 747 esetből 18474-ről esetről kiderült, hogy valójában nyílvántartott biztosítottról volt szó, tehát visszaküldték az adatlapot az egészségbiztosítónak. 60309 esetben pedig a magánszemély illetve foglalkoztatója rendezte a jogviszonyt.

Az APEH 54.954 esettel foglalkozott. Közülük 10 607-nél sikerült elérni, hogy a tb járulékfizetési kötelezettség bejelentésére szolgáló adatlapot beadja, 3001-nél utólagosan a foglalkoztató bejelentette a biztosítottat, 1046-nál még nem készült el, illetve ki kell egészíteni az adatlapot. Az adóhivatal ellenőrzése 7148 esetben azt állapította meg, hogy az érintett másfajta egészségügi jogosultságggal rendelkezik, illetve 6757 emberről kiderült: külföldön tartózkodik.

2008. január 1-je óta, ha valakinek az OEP nyilvántartása szerint rendezetlen a jogviszonya, az egészségbiztosító átadja az adatait az APEH-nek. Az adóhatóság ezek alapján vizsgálatot indít, amelyből kiderül, hogy adminisztrációs hibáról van-e szó, esetleg az illetőnek valóban nincs semmilyen jogviszonya. A törvény szerint amennyiben az utóbbi bebizonyosodik, az APEH visszamenőleg behajtja az elmaradt járulékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!