Három szentistváni lakodalom egy napon

Akt.:
Hagyományos viseletben
Hagyományos viseletben - © Fotó: Tóth Balázs
Szentistván – Volt minden: ajándékhordás, menyasszony-­öltöztetés, kikérés…

Ismét matyó lakodalmat rendeztek Szentistvánon a három matyó település, Mezőkövesd, Szentistván és Tard vezetőinek, hagyományőrzőinek és lakosainak, na és persze turisták részvételével.

Minden, ami hozzátartozik

Szombaton délután három órakor a lányos és a fiús háznál gyülekeztek a szereplők. Míg a lányos háznál az ajándékhordást, a meny­asszony-öltöztetést és a gyereklagzit elevenítették föl, addig a fiús háznál is zajlottak az események, illetve gyülekeztek a vendégek, hogy aztán átvonuljanak a lányos házhoz. Itt zajlott a kikérés, tréfás elemekkel fűszerezve, majd a búcsúztatás és a szalagtűzés, hogy aztán a nászmenet meg-megállva, táncolva átvonuljon a templomhoz, ahol összeadták a három – mezőkövesdi, szentistváni és tardi – párt. A több száz fős menet ezután a közeli iskolaudvarra vonult át, ahol elkezdődtek a lagzis programok étellel-itallal, tánccal.

ÉM-TB


Barcsák Gergő és Barcsák Erika az ajándékba kapott kaláccsal
Arnót - Megyei értékdíjat kapott a borsodi lakodalmas kalács júniusban. Megyei értékdíjat kapott júniusban, a mezőkövesdi megyenapon a borsodi lakodalmi fonott kalács, mint Arnótról felvett nemzeti ­érték, tudtuk meg dr. Üveges Istvántól, a település polgármesterétől. Hangsúlyozta, a település a ...