Nagyvilág

2012.04.17. 14:20

Oroszország radarállomást telepíthet a Dnyeszter-mellékre

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 17., kedd (MTI) - Moszkva Voronyezs-DM típusú, ellenséges rakéták bemérésére alkalmas korai előrejelző radarállomást telepíthet a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság területére - értesült az orosz elnökhöz közeli körökből a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 17., kedd (MTI) - Moszkva Voronyezs-DM típusú, ellenséges rakéták bemérésére alkalmas korai előrejelző radarállomást telepíthet a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság területére - értesült az orosz elnökhöz közeli körökből a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap.

Az újság azzal kapcsolatosan foglalkozott a kérdéssel, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, az államfő Dnyeszter-melléki különmegbízottja tárgyalásokat folytatott Moldova, valamint annak szakadár területe vezetőivel.

Bukarestben, Kijevben és Chisinauban nem tartják kizártnak, Rogozin tárgyalásainak az a célja, hogy Moszkva helyreállítsa a Dnyeszteren túli terület fölötti ellenőrzést ottani katonai jelenlétének fenntartása érdekében - emlékeztetett az orosz lap.

Az ukrán és a román sajtóban márciusban, Rogozin különmegbízotti kinevezésekor olyan feltételezések jelentek meg, hogy Oroszország katonai bázist akar létesíteni a Dnyeszter menti köztársaságban. Rogozin hétfőn kezdődött látogatását megelőzően pedig már arról beszéltek, hogy Moszkva Iszkander típusú, rövid hatótávolságú, hadműveleti–harcászati rakétarendszereket telepítene a területre, amely 1992 óta de facto független Moldovától, önálló államiságát azonban egyetlen ország sem ismerte el.

Rogozin a Dnyeszteren túli terület helyzetének rendezésére életre hívott 5+2-es csoport - Moldova és a Dnyeszteren túli terület mint érdekelt fél, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ mint közvetítő, valamint az EU és az Egyesült Államok pedig mint megfigyelő részvételével - szerdán esedékes újabb bécsi fordulója előtt látogatott a többségében oroszok lakta Dnyeszteren túli területre. A múlt héten csütörtökön váratlanul, a moldovai kormányzat előzetes tájékoztatása nélkül a területre látogatott Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter, ami botrányt kavart Moldovában.

A Nyezaviszimaja Gazeta egyik elnöki hivatali forrása szerint a Dnyeszteren túli terület ismét különösen fontossá vált Moszkva számára. "Tekintettel arra, hogy a szomszédos Románia a NATO tagja, területén négy amerikai bázis található és felgyorsult a folyamat, amely Moldova Romániával történő egyesülését célozza, az Orosz Föderációnak szándékában áll megőriznie katonai jelenlétét, sőt azt tervezi, hogy Voronyezs-DM típusú radarállomást helyez el ott" - írja forrására hivatkozva az orosz napilap.

Az orosz védelmi minisztériumban ugyanakkor cáfolták a Nyezaviszimaja Gazeta értesüléseit. Elmondták, hogy az ellenséges rakétacsapást jelző Voronyezs-DM radarállomást csakis orosz területen tervezik telepíteni. Az európai térségben a Leningrádi és a Kalinyingrádi területen, valamint a szibériai Irkutszk régiójában. Egyes szakértők mindazonáltal úgy vélik, hogy a Dnyeszteren túli területre Moszkva nem csak radarállomást, hanem más fegyverfajtákat is telepíthet.

A chisinaui Politicon politikai és stratégiai elemzőintézet igazgatója szerint Moszkvának nincs világos elképzelése arról, hogy mit tegyen a Dnyeszter-mellékkel. Egy orosz radarállomás vagy az Iszkanderek megjelenése bonyolíthatja a helyzetet és a moldovai belügyekbe való beavatkozásnak minősítenék. A kemény tárgyalópartner hírében álló Rogozin valószínűleg inkább megpróbálja konzerválni a helyzetet, hogy később, a fejlemények tükrében döntsenek a további lépésekről - vélte.

Konsztantyin Zatulin, a Független Államok Közössége Intézet igazgatója a lapnak kifejtette: "Moldova hosszú ideje sodródik Románia felé, de Moszkva ezt nem vette észre. Azt sem, hogy a Dnyeszteren túli terület Oroszország előretolt bástyája a régióban, ezt mindenki látta rajtunk kívül". A szakértő szerint azt akarják, hogy Oroszország kapituláljon és átadja a Dnyeszter-melléket Moldovának. "Rogozin azonban keresztülhúzhatja Chisinau számításait. Ebből a szempontból hatékony lehet a kinevezése" - mondta Zatulin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!