Három órát vártak a mentőre, meghalt az idős asszony

Három órás várakozás után érkezett meg a mentő egy kübekházi idős asszonyhoz, aki a kórházba szállítás után meghalt. A mentők vizsgálatot indítottak, hogy van-e köze a mentők késésének az asszony halálához.

A tragédia két héttel ezelőtt történt. A 90 éves szívbeteg asszonyhoz hívott mentőt a lánya, de azok két órával később még nem érkeztek meg a Szegedtől 20 kilométerre lévő településre. Az asszony azonban egyre rosszabbul lett. Ekkor a lánya újra telefonált, akkor fél óra alatt ott volt a segítség és a kiérkező mentőorvos azonnal rohammentőt hívott az asszonyhoz. Az idős nőt bevitték a kórházba, ahol másnap hajnalban halt meg.

A mentőknél senki nem tett bejelentést, a vizsgálatot egy újságíró kérdése nyomán indították el. Meghallgatják a rögzített telefon és rádió beszélgetéseket és az ügyeletes mentősöket. Az eddigi vizsgálatok szerint az asszony lánya nem mondta el pontosan, hogy milyen tünetei voltak az anyjának, ezért nem sorolták a beteget a sürgős esetek közé. Csupán annyit mondott, hogy az idős hölgynek fáj a gyomra, látászavara van és nem találja helyét a házban. Az ilyen esetekben három órán belül kell a helyszínre érkeznünk – mondta a Független Hírügynökségnek Győrfi Pál, az OMSZ, szóvivője.