Három nő betegedett meg eddig a Nyugat-nílusi lázban Magyarországon

Az első három nyugat-nílusi láz megbetegedést augusztus 31-én diagnosztizálták az
az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) laboratóriumában – derül ki az OEK honlapjára feltett legfrissebb jelentésből. A betegek 17, 52 illetve 56 éves nők, akiknél a betegség első tünetei augusztus közepén kezdődtek. A jelentés szerint két betegnél agyhártya- és agyvelőgyulladás, egynél savós agyhártyagyulladás alakult ki.

Az OEK információja szerint a három beteg a Dunától keletre eső országrészben lakik, ott, ahol a nyugat-nílusi láz korábban is gyakran előfordult.

A jelentés szerint a nyugat-nílusi láz állatról emberre terjedő vírusbetegség, mely Magyarországon rendszeresen előfordul.2003 óta évente 4-5 laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést diagnosztizáltak, főként a Nagyalföld területén. A vírust Magyarországra a költözőmadarak hozzák, tőlük az emberre a szúnyogokon keresztül terjed át. Itthon leggyakrabban augusztus-október között diagnosztizálják a legtöbb beteget.

Az OEK jelentése azt is hangsúlyozza, hogy ez a 2-14 napig lappangó betegség emberről emberre nem terjed, de vér- vagy szervdonáció révén átadható. A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében is túlnyomórészt enyhe tünetekkel (láz, izomfájdalom,
fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) jár és magától gyógyul. Csupán a fertőzöttek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, akik közül néhány esetben, főként idős vagy immunkárosodott betegek esetében a betegség halálos kimenetelű lehet.

A nyugat-nílusi láz ellen speciális gyógymód, illetve oltás jelenleg nem létezik.

A nyugat-nílusi lázzal az Európai Járványügyi Központ (ECDC) is kiemelten foglalkozik, mivel Görögországban egyre több a súlyos eset. A legfrissebb görög jelentések szerint péntekig összesen 173-an betegedtek meg laboratórium által is igazoltan a vírustól, akik közül 15-en haltak meg. Jelenleg is 39 beteget ápolnak kórházban közülük 9 fertőzöttet intenzíven. A legtöbb megbetegedés Thessaloniki környékén fordult elő.
hirdetés


hirdet�s