Három napos szúnyogirtás Budapesten

Irtják a szúnyogokat Budapesten. Három egymást követő éjszakán irtják a vérszívókat a fővárosban földi-és légi permetezéssel. A rendkívüli dunai árhullám levonulása után visszamaradt pocsolyák kedvezőek a szúnyogok szaporodásához, ezért van szükség az irtásra. Idén a főváros több mint negyvenmillió forintot fordít erre a célra.

Kedden éjjel Zuglóban, a Rákos patak területén, Újpalotán és a Szilas patak környékén irtották a szúnyogokat, ami másnap éjjel Soroksáron, Pestlőrincen és Pestimrén folytatódott a földi permetezés módszerével. Csütörtök éjszaka a XXII. kerület kerül sorra, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Czuk Dorottya, Fővárosi Önkormányzat sajtófőnöke csütörtöki közleményében.

Az átlagosnál nagyobb árhullám vonult le a Dunán az elmúlt hetekben. Az apadáskor visszamaradt pocsolyák pedig kedvező feltételeket teremtettek a szúnyogok szaporodásához. A májusban végzett fővárosi szúnyogirtás után ezért újabb légi-és földi permetezésre van szükség.

Szerdán Budapesten egy 2000 hektáros területen repülőgépről is permeteztek, amit várhatóan július végén és az augusztus huszadikai ünnepek előtt és ha szükség van rá, újabb időpontokban megismételnek majd. Budapesten a szúnyogirtást a helyi önkormányzat végzi az ÁNTSZ irányításával. Idén a főváros bruttó 40.336 000 forintot fordít erre a feladatra.

Mivel a nagy szúnyogszaporulat rendkívüli árvízhelyzet miatt alakult ki, a Fővárosi Önkormányzatnak lehetősége van arra is, hogy a Katasztrófavédelmi Alapból igényeljen támogatást az irtáshoz.Sporthírek