Három nap kellett a 13 milliárdos pornószűrő feltörésére

Egy 16 éves gimnazista feltörte az ausztrál szövetségi kormány 84 millió dolláros, azaz több mint 13 milliárd forintos internetes pornószűrőjét. A National Filtering Scheme szűrőrendszer két szinten, az interetszolgáltatóknál (kötelező jelleggel) és a felhasználóknál (ingyenesenen letölthető szoftverekkel) szűrné ki a pornót – és mellékesen a terrorizmussal és az online bűnözéssel kapcsolatos tartalmakat – a monitoron megjelenő oldalakról.

Tom Wood azt nyilatkozta a News Ltd-nek, hogy nagyjából 30 percre volt szüksége ahhoz, hogy áttörje a kedden működésbe helyezett szűrőt. Az egyik melbourne-i magániskola tanulója pár kattintással képes inaktiválni a filtert. Az eljárással még a filter ikonja sem törlődik a monitorról, így a szülők abban a hitben maradnak, hogy az továbbra is szűri a megjelenítendő tartalmakat.
Tom, aki korábban maga is áldozata volt zaklatásnak a cybertérben, attól tart, hogy lesz majd olyan, aki felteszi a filter feltörésének kódját a netre.
“Ez egy iszonyú pazarlás. Sokkal jobb szűrőt vehetett volna a kormány pár millió dollárért és nem kellett volna ennyit fizetni egy külföldi cégnek egy haszontalanért” mondta Tom Wood.
A szövetségi kormány kommunikációs minisztere, Helen Connan szerint számítani lehetett arra, hogy lesznek olyanok, akik ki tudják játszani a rendszert.Sporthírek