Friss hírek

2009.11.30. 14:44

Általános felháborodás a minaretek építését tiltó svájci népszavazás miatt

<p>Vallási vezetõk és politikusok bírálták hétfõn a vasárnapi svájci népszavazást, amelynek eredménye szerint tilos a továbbiakban minareteket építeni az országban. A referendumot, illetve az ott született eredményt elítélte a Vatikán is. A kritikusok szerint a népszavazás és a tilalom a vallásszabadságra mért csapás.</p>

A vasárnapi népszavazás eredménye szerint 26-ból 22 kanton, illetve tartomány szavazóinak többsége támogatta a minaretek építési tilalmát. A hivatalos adatok szerint a szavazók csaknem 58 százaléka voksolt igennel.

Az ellenzõk szerint súlyos következményekre lehet számítani, a pártolók szerint semmi szükség az iszlám "hivalkodó" jelképeire az alpesi országban. A szavazás eredményétõl függetlenül nem bontják el a már elkészült tornyokat. A gyakran bevándorló-ellenes hangot megütõ Svájci Néppárt kezdeményezte a népszavazást arról, hogy tiltsák meg a mecsetekhez tartozó minaretek építését.

A svájci kormány és az üzletemberek hevesen ellenezték a referendumot, mivel szerintük súlyos károkat okozhat a gazdaságnak a tilalom. Az ugyanis sértheti a gazdag muszlimokat, akiknek bankbetéteik vannak, luxuscikkeket vásárolnak és síparadicsomokban üdülnek az alpesi országban. A lépés ráadásul erõszakos reakciókat válthat ki a muszlim országokban. A támogatók szerint viszont a minaretek militáns iszlám jelképek, amikre semmi szükség nincsen

Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfõn megdöbbenését fejezte ki az eredmény kapcsán. Azt mondta, hogy az eredmény intoleráns és felül kell vizsgálni. Bírálta a történteket a német kormánykoalíció, nagyobb pártja, a kereszténydemokrata- keresztényszociális szövetség (CDU/CSU) egy rangidõs politikusa is. Wolfgang Bosbach azt nyilatkozta, hogy az eredmény súlyos következményeket válthat ki. A Vatikán közleménye szerint a referendum eredménye csak tovább súlyosbítja "a vallások együttélésének eddig is meglévõ problémáját".

Indonéziától Egyiptomig a muzulmán országokban hétfõn általános felháborodással fogadták a döntést. Ugyanakkor Svájc legnagyobb mecsetjének vezetõ hitszónoka mindenkit nyugalomra intett. Jusszef Ibram, a genfi mecset imámja azt mondta, hogy a muzulmán világnak tudomásul kell vennie a döntést, mert bármilyen erõszakos reakció árthat a muzulmánoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!