Három kínai termék vizsgálatát rendelte el a fogyasztóvédelem

Három ruházati termék vizsgálatát rendelte el itthon a fogyasztóvédelem, azután, hogy a napokban Új-Zélandon magas formaldehid tartalmú mérgező kínai ruhákat találtak. A laboratórium vizsgálatok eredményei néhány napon belül várhatóak – mondta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Az Új-Zélandon talált mérgező ruhákról Wittich Tamás azt mondta, mivel nincsenek pontos információk arról, hogy milyen termékek mérgezőek, a fogyasztóvédők általánosságban vizsgálják a kínai üzletekben található ruhákat, és a gyanús daraboknál rendelnek el vizsgálatot. Szerdán egyetlen ilyen terméket sem találtak, csütörtökön viszont három ruhanemű vizsgálatát rendelték el, az eredmények néhány napon belül várhatóak.

Elmondta azt is, hogy a magyar üzletekben már nincs azokból a kínai játékokból amelyekből a múlt héten a Mattel amerikai játékkereskedelmi óriáscég hívott vissza, mert a játékokat magas ólomtartalmú festékkel vonták be.

A fogyasztóvédelmi ellenőrök vizsgálták azt is, hogy itthon kapható-e olyan Kínában gyártott babaelőke, amelyet az Egyesült Államok egyik legjelentősebb játékáruházi lánca, a Toys ‘R’ Us, hívott vissza az amerikai üzletek után Németországból, Svájcból és Ausztriából is, ugyancsak azért, mert a megengedettnél magasabb ólom mennyiséget találtak benne. Az ellenőrök vizsgálata szerint a hazai boltokban nem kapható ilyen termék.

Wittich Tamás, a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón arról is beszámolt, hogy a fogyasztóvédelem rendszeres ellenőrzéseket folytat és az elmúlt években 33 gyermekeket érintő terméket vont ki a forgalomból veszélyessége miatt. Ezek között a játékok és gyermek ruhák mellett, játéknak látszó öngyújtók is voltak. A fogyasztóvédelem vezetője emlékeztetett arra is, hogy Magyarország is tagja annak a riasztási rendszernek, amely veszélyes árukra hívja fel az EU tagállamok figyelmét, az első félévben 580 riasztás érkezett, amely alapján 17 terméket vontak ki a forgalomból idehaza.Sporthírek