Három hónapra is felírják a gyógyszert

Fizetni kell a háziorvosnál is
Fizetni kell a háziorvosnál is
Nyíregyháza – Már vannak, akik megtalálták a kiskaput, vizitdíjcsalókról szólnak a hírek. Azt az első perctől sejtettük, hogy nem lesz könnyű elfogadtatni az emberekkel az egészségügyi tárca reformjait, különös tekintettel a vizitdíjra.

Háztartásbelik is zsebbe nyúlnak
Munkaviszonyban nem álló olvasóinknak az APEH-nél kell jelentkezniük, hogy biztosítottá váljanak. Az a belföldi személy ugyanis, aki után járulékot nem fizetnek a törvény szerint és az Európai Gazdasági Térség Közösségi rendelete szerint sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. Azért, hogy ellátást kapjon 2006. szeptember 1-jétől – a minimálbért alapul véve – havonta 15, ez év januárjától 16 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Ez a leginkább zsebbe vágó az összes között, s ez az, ami régiónk munkanélküliséggel, alacsony életszínvonallal sújtott beteges lakosságát leginkább felbosszantja. A megyénkben élőket az is dühíti, hogy nem találják kiforrottnak a rendszert, olykor bizonytalankodó egészségügyiekkel találkoznak, nap-mint nap újabb kérdés fogalmazódik meg bennük mikor, hol kell fizetniük, milyen jogaik kötelességeik, kéréseik lehetnek a rendelőkben. Olvasónk kérdéseit rendszeresen eljuttatjuk a szakemberekhez, s most a válaszokból újra közreadunk egy csokorravalót. Ezúttal dr. Pataki Lászlót, az egészségbiztosítási pénztár megyei vezetőjét kérdeztük.

Krónikusoknak három havi adag

Többen panaszolták, orvosuk szigorúan havonta egy adagot ír fel a pirulákból. Ha többféle szert szednek, s néhány naponta elfogy valamelyik, előfordulhat, hogy havonta többször el kell menni a rendelőbe, ami minden esetben 300 forintot kivesz a páciens zsebéből. A szakember elmondta, krónikus betegeknek – amennyiben nincs szükség állandó ellenőrzésre – az orvos akár 3 hónapra felírhatja a gyógyszert. Egy hallókészüléket viselő beteg azt panaszolta, akkor is fizetett vizitdíjat, mikor a készülékét javításra beadta, s akkor is , amikor elhozta azt. Pataki doktor szerint ez jogellenes, hiszen vizitdíjat csak orvos-beteg találkozáskor kell fizetni. A hallókészülék javítása pedig gyógyászati segédeszközgyártónál vagy a forgalmazónál történik.

Csökentették a támogatást

A vakok- és gyengénlátók utazási költségtérítése is változott. Kevesebb lett, abban az esetben, amennyiben a biztosított valamilyen utazási kedvezményben részesül. A költségtérítés mértéke megegyezik az adott távon menetrend szerint járó tömegközlekedési eszközök – a biztosított által igénybe vehető kedvezmény összegével csökkentett – viteldíj árával. Azt a beteget, aki állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem tud, utazási költségtérítésként az adott viszonylatban közlekedő olcsóbb díjtételű menetrend szerinti közlekedési eszköz jegyének ára illeti meg. Nem jár utazási költségtérítés annak, aki díjmentes utazásra jogosult.

Csalók
Baranyában már megtalálták jónéhányan a kiskaput, miként bújhatnak ki a díjfizetés alól. A hajléktalanokat ingyenesen látják el ezért Pécsett többen fedél nélkülinek adták ki magukat, amikor orvoshoz fordultak. Emiatt új szabályt alkottak, s most már az otthontalanságra hivatkozóknak családsegítővel vagy szociális munkással kell igazolnia, hogy valóban hajléktalan.