Három hónap – négy kilométernyi fal a csepeli szennyvíztisztító építésénél

Háromszáz munkás és tizenöt daru segítségével négy kilométernyi belső falrendszer készült el az elmúlt három hónapban a leendő csepeli szennyvíztisztító területén. A tizenöt futballpályát kitevő területen eddig 9200 köbméter szerelőbetont, 32 ezer köbméter szerkezeti betont és 5 ezer tonna betonacélt használtak fel. Az összehasonlítás kedvéért: egy 60 lakásos társasház betonvázához körülbelül 2000 köbméter betonra van szükség – olvasható az ÉlőDuna project közleményében.

Az építéssel párhuzamosán már átadták a Csepel-szigeten a kivitelezőnek azt az építési területet is, ahol a telepet védő másfél kilométer hosszú árvízvédelmi gát készül majd el, a tervek szerint nyárig. Közben április végén pedig várhatóan megkezdődik annak a csőpárnak a sajtolása, aminek segítségével a jövőben Budáról nem a Dunába ömlik majd a szennyvíz, hanem a folyó alatt ezeken a csöveken jut át a tisztítóhoz.

A csepeli szennyvíztisztító Közép-Kelet-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházása. Ha elkészül, a Budapesten keletkezett szennyvíz 95 százaléka tisztítottan jut majd a Dunába, szembeni a jelenlegi helyzettel, amikor csak a felét tisztítják, mielőtt a folyóba jutna. A beruházás 428 millió euróból valósul meg, ennek 65 százalékát az unió finanszírozza, 20 százalékát az állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.