Három helyett két pont lett

Akt.:
Három helyett két pont lett
A MAFC-BME-Mapei volt a Vegyész RC ellefele szombaton a férfi röplabda NB I-ben.

Három-egynél lehetett azt érezni, hogy megléphet a házigazda, de Takács ütése és Csizmadia keresztbe out-ja hamar döntetlent eredményezett. Azonban innen ellépett a Barcika, amely blokkokkal nagyon szépen védekezte le a MAFC akcióit, majd a sajátjait pontosan fejezte be. 10-4-nél nem maradt más megoldás a budapesti szakvezető számára, hogy időt kérjen, de nagyot ez sem változtatott, mert Csizmadia után Lehóczky G. is produkált egy jó nyitás szériát (16-8). Teljes mértékben a borsodiak kezében volt a szett, bár 18-9-nél Novák László tett még egy kísérletet arra, hogy a rövid szünettel megtörje a vendéglátó hegemóniáját. Részben sikerült, ezért 19-13-nál Dudás András is tanácsadásra hívta övéit. Be-becsúszott egy-egy meg nem értés Germuskáéknál, de Bokor, Gulyás és Lehóczky L. is a helyén volt, így előnybe került a VRCK.

A leghosszabb menet

Nulla-kettővel csak felbosszantotta a MAFC Bokort, aki zsinórban ötször úgy szervált a második felvonás elején, hogy abból a végén hazai pont született, egyszer szinte még a fővárosiak liberóját is kiütötte – persze nem direkt. Megint idejekorán csengőt kényszerült nyomni Novák László, aki – csapatával együtt – reklamált egy szerintük kinn lévő labdát – ami benn volt. Az első technikai szünet előtt Juhász érkezett pontosan (8-5), aztán 12-8-nál a barcikai térfélen esett le a labda az addigi leghosszabb menet során. Az első játszmánál szorosabban alakult ez a felvonás, de 16-10-hez érve már tisztes fórral rendelkezett a Vegyész. Variált a MAFC szakvezetője, Dudás András pedig feladót váltott, aki adott is egy forintos lasztit Csizmadiának (22-16). Az akaratos BME-Mapei 23-20-ra felküzdötte magát, ezért a barcikai edző kért szünetet, és visszajött Lehóczky L. Aztán újabb hazai pauza következett, egy kétes bírói ítélet után (24-23), de egy, a fővárosi térfélen lecsorgó labda meghozta a 2-0-t a VRCK-nak.

Bosszús hazai oldal

Alaposan bekezdett a MAFC a harmadik szettben (1-5), és Molnár I. szélről érkező ütéseinek is köszönhetően az első technikai időnél még mindig jobban álltak (5-8). Lehóczky G. necces, szerencsés szervájával alakult ki az egyenlő (8-8), ahonnan kéz a kézben haladt a két csapat (11-11, 15-15), bemutatva rossz nyitást, meg elementáris ütést egyaránt. Egy kétes pont miatt volt bosszús a barcikai oldal, és kezdett meglógni a vendég (16-19), amely a végjátékan nem is engedte ki kezéből a játszmát, s ezzel együtt szépített.

Egy-kettőnél Bokor pillanatai következtek a negyedik játszmában, hiszen előbb egyenlített, majd a nyitóhelyen produkált jól, de pár bosszantó rontás miatt csak 6-5 volt az állás – amikor Juhász mutatta meg, miként is kellene határozottan befejezni egy akciót. Üzte, hajtotta csapatát Dudás András, érthetően, aminek egyértelműen meg volt a hatása (9-5). A MAFC azonban felvett egy hasonló fordulatszámot, s tizenkettőnél beérte a házigazdát. Már keményebben meg kellett küzdenie a Vegyésznek a pontokért, ezért a 16-13-as állás sem jelentett túl sokat. Tamasi alakította 19-19-re szettet, ahonnan a látogatók egy 6-1-es szériával állva hagyták az eltompuló Barcikát. Amire az első két szett után senki sem számított, a döntés az ötödik szettre maradt, amelynek megnyeréséért már csak két pont járt a győztesnek. A befejező játékrész első harmadában Csizmadia talált rést a budapesti sáncon, aztán 6-6-nál már a plafon volt túl alacsony a VRCK térfelén. 8-8-tól megint Bokor mutatta meg magát, és 13-10-nél már majdnem célba ért a Vegyész, a MAFC azonban még beijesztett. Szükség is volt az időkérésre, s a vártnál nehezebb, egy óra ötvenhat perces találkozót Molnár I. vonalon túl landoló bombája zárta.

ÉM-MI

Jegyzőkönyv

Vegyész RC-Kazincbarcika – MAFC-BME-Mapei 3:2 (18, 23, -21, -20, 13)
Kazincbarcika, 150 néző. V.: Adler, Katona.

Vegyész RC: Lehóczky L., Juhász, Gulyás, Csizmadia, Bokor, Lehóczky G. Csere: Szántai (liberó), Germuska (liberó), Dudás, Kiss G. Edző: Dudás András.
MAFC: Vocskó, Tamasi, Tari, Molnár I., Jahn, Takács. Csere: Tihanyi (liberó), Molnár Á., Bolvári, Jezer. Edző: Novák László.

Dudás András: – Megint megmutatta mindkét arcát a csapat, ami esélyt adtunk a MAFC-nak, azzal éltek is. Kicsit kiengedtünk bizonyos helyzetekben, és nehezen találtunk vissza a helyes útra.
Novák László: – Nulla-kettő után szerkezeti váltást hajtottunk végre, kicsit magassítottunk a blokkon, és növeltük az ütőerőnket. Ekkor kissé le is ült a Vegyész, azt gondolták, már megnyerték a mérkőzést, s ezután meg volt a lehetőségünk, akár a fordításra is.