Három finomságot már kóstoltunk. Kipróbálja?

Sallai Józsefné 2013-ban sonka-narancskocsonyával pályázott
Sallai Józsefné 2013-ban sonka-narancskocsonyával pályázott
Miskolc – Sallai Józsefnétől húsvéti ételeket kaptunk, pályázatunkra érkeztek. Hétfőig várjuk leveleiket!

„Sajnos megöregedtem, 83 éves vagyok, 15-20 féle gyógyszert szedek, nehezen és bottal járok. Valószínűleg, ezeknek köszönhetően az ízlelésem sem tökéletes, így a sózással és a fűszerezéssel, egyáltalán, az ízleléssel is baj van. A recepteket igyekeztem pontosan leírni, így finomabban is el lehet készíteni, mint az enyémek”, mellékelte a receptjeihez Sallai Józsefné. Mindhárom ételéből hozott is egy kis kóstolót a szerkesztőségünkbe. Kollégáink meg is ízlelték mindet, és be kell vallani, nem volt semmi baj a fűszerezéssel, mindegyik nagyon finom volt. Ezúton is nagyon köszönjük a finomságokat!

Sallai Józsefné majd’ minden alkalommal pályázik a receptversenyünkön, a zsűri többször is beválogatta receptjeit az ünnepi receptmagazinjainkba. Most is tart még receptpályázatunk, február 26-ig (azaz hétfőig) várjuk olvasóink húsvéti ételeinek leírásait.

A beérkezett receptekből szakértő zsűri válogat majd – ez alkalommal az Aranykorona Hotel és Történelmi Étterem szakemberei – a legjobb húsz étel receptje olvasható majd ünnepi magazinunkban.

Ünnepi ízek

Immár hatodik alkalommal hirdettük meg húsvéti receptpályázatunkat. Az is megszokott már, hogy nemcsak megyénk, hanem Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék ünnepi ízeit is a magazinba válogatjuk, és egy csokorba gyűjtve tálaljuk önöknek. – A húsvéthoz sok hagyomány és számtalan étel kapcsolódik. Szeretnénk megmutatni, hogy ezen a téren is sokszínű a megyénk – mondta korábban lapunknak Csernyánszki-Szűcs Edina, az Észak-Magyarország marketing referense. – Arra kérjük olvasóinkat, küldjék el jól bevált ételleírásaikat, legyen szó levesről, elő- vagy főételről, süteményről, de olyan recepteket is várunk, amelyek a valamilyen ételérzékenységgel vagy cukorbetegséggel küzdőknek adnak lehetőséget az ízek élvezetére.

– HM –


Receptek

Sonkával töltött hús

Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb, 15 dkg főtt, füstölt sonka, 4 keményre főtt tojás, 5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, só, mokkáskanálnyi pirospaprika, késhegynyi törött bors, majoránna, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:

Megdaráljuk a sonkát és a főtt tojásokat, majoránnával, borssal, a finomra vágott petrezselyemmel megtöltjük a felszeletelt, kivert, sózott húst. Hústűvel összetűzzük. Ha kész vannak a tekercsek, a zsírban körbepirítjuk. Beletesszük a hagymát is, hogy megpiruljon, majd egy kis vízzel felöntve (ha szükséges, pótoljuk) puhára pároljuk. Rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk. Hidegen, szaft nélkül is finom.

Gombás fasírt

Hozzávalók:

0,5 kg sovány sertéshús darálva, 2 db zsemle (vagy 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér), 20 dkg gomba, 2 tojás, 1-1 sárgarépa és vöröshagyma reszelve, 1 gerezd fokhagyma reszelve, 1-1 kiskanál mustár és pirosarany, só.

Elkészítése:

Az áztatott zsemlét kicsavarva a húshoz keverjük, hozzáadjuk a többi anyagot (a gomba kivételével), és nagyon jól összegyúrjuk. Kikent őzgerinc formába tesszük, és a gombát fejjel lefelé a masszába nyomjuk. Tetejét olajjal megkenjük, kb. 40 percig sütjük. Hidegen, de burgonyapürével is fogyasztható.

Sonkával és zöldséggel töltött cipó

Hozzávalók a tésztához:

2 dkg friss vagy egy csomag szárított élesztő, 25 dkg finomliszt, 10 dkg graham liszt, kb. 10-12 dkg héjában főtt lereszelt vagy áttört burgonya, 1 kiskanál só, 5 evőkanál olaj, 1,5 dl langyos víz.

A töltelékhez:

3 dkg margarin, fél szál póréhagyma, 10-10 dkg gomba és apróra vágott sonka, 20 dkg fagyasztott zöldségkeverék vagy friss vegyes zöldség tetszés szerint, őrölt bors, csipet majoránna, finomra vágott petrezselyem, 3 tojás, a kenéshez olaj.

Elkészítése:

A hozzávalókból félkemény tésztát gyúrunk, és letakarva 45 percig kelesztjük. Közben előkészítjük a tölteléket. Megpároljuk a zöldségeket, felkockázzuk a sonkát. Margarinon megfuttatjuk a hagymát, a gombát, (a sonkát, ha nyers), hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük, és ráöntjük a felvert tojást. Ha megkocsonyásodott, hűlni hagyjuk. A megkelt tésztát négyszögletesre nyújtjuk, és közepére halmozzuk a tölteléket. Összefogva gömböt formázunk belőle, és olajozott tepsire helyezzük a csomóval lefelé. Tetejét bekenjük olajjal, villával, néhol megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Sütőből kivéve a tetejét bevizezzük, hogy szép, fényes legyen.