Három éve várnak az átadásra

Három éve várnak az átadásra
Pácin – A pácini polgármester szerint egy vagyonba kerül az államnak a volt határállomás őrzése.

Egy sajtóhír szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a határállomások hasznosításról szóló szerződés tervezetét már elküldte az érintett önkormányzatoknak, de eddig csak három jelzett vissza. Most ezeket véleményezik és az ígéretek szerint néhány héten belül a döntés is megszülethet.

– Nem tudom megítélni, biztos így lehet, de akkor az is biztos, hogy mi kimaradtunk a sorból – mondja Barati Attila, Pácin polgármestere. – Nekünk semmit sem küldtek, annak ellenére, hogy már három éve várunk arra, hogy mikor kerül végre a település tulajdonába vagy kezelésébe a volt pácini határátkelő épülete. 2007-ben, még a határnyitás előtt beadtuk a kérvényünket, azóta elég egyoldalú beszélgetéseket folytatunk a vagyonkezelővel, mert nem történik semmi. Már régen megvalósíthattuk volna az ide tervezett fejlesztéseket.

Milliók évente

Barati Attila hozzátette, a legnagyobb gond nem is ez, hanem az, hogy a magyar állam súlyos pénzeket fizet ki évente a volt határátkelő épületének őrzésére.

Ha annyira aggódunk azért, hová mennek el feleslegesen a pénzek – folytatja a pácini polgármester –, akkor miért nem vizsgálja meg valaki, mennyibe kerül a volt határépületek őrzése? Csak nálunk három nyugdíjas vámost fizetnek ezért a feladatért. Ez járulékokkal együtt havi szinten szerény számításaim szerint legalább félmilliójába kerül az államnak. Az évi hatmillió, három év alatt tizennyolc millió forint. És ez csak a pácini határátkelő. Már régen megszabadulhatott volna az állam ezektől az épületektől, hiszen az önkormányzatok tűkön ülve várják, mikor kapják az ingatlanokat.

Sportkomplexumot terveznek

A pácini önkormányzat egy sportkomplexumot tervez az egykori határátkelő területére. A település polgármestere elmondta, az épületben egy komplett öltözőt alakítanának ki, az épület mellett pedig egy műfüves kispálya és egy teniszpálya foglalna helyet. Ez a volt határátkelő melletti kastélykertben található nagy focipályával már egy valódi sportkomplexumot alkotna, ami egyedülálló volna a Bodrogközben, ráadásul a térségbe látogató turistáknak is kikapcsolódási lehetőséget kínálna. A helyieket kérdezgetve nem akadt senki, akinek pontos ismeretei lettek volna arról, mit tervez a település vezetése az egykori határátkelőhöz. Egy sportszerető társaság azonban lelkesen csatlakozik:

– Éppen ideje volna már itt is egy műfüves focipályának – mondják. – A közelben a szlovákiai Nagygéresen van, Alsóbereckiben van, Cigándon is van. Ha nekünk volna egy ilyen kis focipályánk, akkor a nagykövesdiek is átjönnének a szlovák oldalról, úgyis gyakran itt vannak a sportcsarnokban. Focizhatnánk kedvünkre. A teniszt is meg lehet próbálni, de az a pénzesebb emberek sportja. Az épület meg pont jó volna öltözőnek, nem kellene átszaladgálni öltözni meg zuhanyozni a nagy focipálya melletti épületbe.

ÉM-BG

Az újhelyi fiataloknak szánják

A sátoraljaújhelyi önkormányzat sem mondott le arról, hogy a város határában lévő nagy közúti határátkelő épületét megszerezzék.

– Fél évvel ezelőtt kérdeztek minket utoljára a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy szeretnénk-e az épületet – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Természetesen igennel válaszoltunk, és azóta is várjuk a kedvező döntést. Egy ifjúsági klubot szeretnénk kialakítani az épületben, hiszen hiányzik a városból egy olyan hely, ami csak a fiatalokról és a fiataloknak szólna.