Három év múlva indulhat a digitális televíziózás

Négy parlamenti párt és a kormány is jóváhagyta szerdán azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy – az Országgyűlés egyetértése után – akár az ősszel kiírják a pályázatot a digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás végzésére. Ennek nyomán 2010. elejétől a jelenlegi három helyett legalább harminc tévécsatorna lesz fogható szobaantennával az ország területének körülbelül 90 százalékán. Ez teljesen át fogja alakítani a magyarországi televíziós és hirdetési piacot. A digitális átállást az Európai Unió előírása alapján 2012 január elsejéig be kell fejezni, akkor megszűnik a jelenlegi analóg műsorszolgáltatás.

A digitális jeltovábbítás a mostaninál sokkal jobb kép- és hangminőségben továbbítja az adást, s lehetővé teszi olyan szolgáltatás igénybe vételét, mint például a műsorok lejátszása, visszanézése tetszés szerinti időpontban. A mostani technológiájú vevőkészülékek azonban csak egy kiegészítő egység, az úgynevezett set-top-box közbeiktatásával alkalmasak a digitális jel vételre. Ezek ára jelenleg néhány tízezer forintnál kezdődik.

A törvényjavaslat azonban több megkötést tartalmaz – ismertette a tervezetet Jánosi György, aki az MSZP részéről aláírta a megállapodást. Nem indulhat a digitális rendszer működtetésére kiírandó pályázaton olyan társaság, amely előfizetőinek száma meghaladja a 300 ezret, vagyis a jövőbeni úgynevezett multiplex fenntartásából kizárják a nagyobb kábeltévé-szolgáltatókat. Nem kaphat jogot a rendszer üzemeltetésére az sem, aki jelenleg a médiatörvény alapján végez műsorszolgáltatást. Ez egyebek közt a két nagy kereskedelmi tévét, az RTL Klubot, a TV2-t, valamint a Magyar Televíziót is érinti.

A két kereskedelmi tévé számára húsbavágó kérdés, hogy mikor “lépnek fel” a digitális hálózatra, mivel koncessziós szerződésük éppen 2012-ig szól. Emiatt nem érdekeltek abban, hogy ez előtt lemondjanak a tévés reklámpiacon élvezett 90 százalékos részesedést lehetővé tevő analóg földi sugárzásról. A Független Hírügynökség kérdésére Jánosi György elmondta: ha 2009. végéig befejezik a műsorszolgáltatást jelenlegi hálózatukon, már az első körben helyet kaphatnak a digitális hálózaton. Azzal azonban számolniuk kell, hogy a törvényjavaslat legfeljebb négy általános tematikájú országos kereskedelmi tévének kíván helyet adni a jövőbeni hálózaton, vagyis ha kivárják a 2012-es határidőt, addigra esetleg elfogynak a frekvenciák.

A pályáztatás során előnyben részesül az a jelentkező, aki anyagi támogatást ígér a háztartásoknak a set-top-boxok megvásárlásához – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Jánosi.

A pártok közül a KDNP nem írta alá a megállapodást. Álláspontjuk szerint a digitális átállással egyidejűleg a tartalomszabályozásban is változtatásokat kell végrehajtani. Úgy látják, hogy az új szabályok sem teszik lehetővé a monopóliumok megszüntetését.

A törvény kétharmados szavazati arányt igényel, ami a KDNP hiányában is lehetséges, mivel a Fidesz támogatja a javaslatot.