Három év börtönt kapott a “vak rabló”

Fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt mondta ki bűnösnek immár jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla azt az ózdi fiatalembert, aki egy helyi pénzváltóból akart pénzt szerezni a nagymamájától elvett Flóbert pisztoly segítségével másfél évvel ezelőtt.

A 28 éves férfi az adatok ismeretében kissé komikus szituációban vágott neki a rablásnak, hiszen alig lát. A vakok és gyengénlátók intézetében tanult, és születésétől fogva súlyos szembetegségben szenved. Vakok személyi járadékában részesül. Félmillió forint adósságot halmozott fel. A baráttól kapott kölcsönt kellett volna visszafizetnie 2004 tavaszán, amikor a budapesti férfi személyesen ment kocsival Ózdra a pénzért. Azt nem tudta, hogy adósa rablásból akar pénzt szerezni. Ráadásul hitelezőjével viteti magát a kirabolni szándékozott pénzváltó közelébe.

Feladta magát

Flóbert pisztollyal a kezében lépett a pénzváltóba a fiatalember és “egy kis pénzt” követelt a pénztári ablakon bedugott szatyorba. Az alkalmazott megijedt, de talán észrevehette, hogy a támadó nem lát jól, nem tudja sakkban tartani. Ezt kihasználva a pult mögött lévő mindkét riasztógombot megnyomta, és elkiáltotta magát: “gyere gyorsan!”. A majdnem vak férfi pedig meglepődve és magára véve a kérdést azt kérdezte: “ki jöjjön?” Miután válaszként azt hallotta, hogy a kolléga a wc-ről, a szatyrot hátra hagyva kiment a pénzváltóból, és haza vitette magát. A pórul járt támadó otthon elmondta apjának a történteket, majd önként jelentkezett, feladta magát a rendőrségen.

PT