Harmincöt jelentkezés = első állás

Harmincöt jelentkezés = első állás
Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza – Friss diplomások: a kitartás és a személyes kapcsolatok a döntőek a munkába állásnál.

A friss diplomások többsége álláshirdetésre való jelentkezés vagy személyes ismeretség útján jut be első munkahelyére. A harmadik leggyakoribb módja a munkahelyszerzésnek, amikor a volt hallgatót a korábbi szakmai gyakorlatos helye alkalmazza – derült ki a BGE Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatásból.

A Budapesti Gazdasági Egyetem 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzett diplomásainak közel fele (48%) rendelkezett főállású munkaviszonnyal az abszolutórium megszerzésekor. A többi megkérdezett hallgató 38 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka pedig átlagosan 3 hónapon belül talált magának munkát. Az érintettek mindössze 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azóta sem sikerült munkát szereznie.

A többség (26%) álláshirdetésre való jelentkezésnek köszönhetően került be első munkahelyére, vagy személyes ismeretség révén alkalmazták (24%). A harmadik leggyakoribb módja a munkahely megtalálásának az volt, amikor a volt hallgatót a gyakorlati helye alkalmazta (19%). A megkérdezettek 17 százaléka közvetlenül a munkáltatónál jelentkezett, illetve 8 százaléka korábbi munkakapcsolat révén jutott a munkához.

Összességében a diplomásoknak átlagosan 35 helyen kellett próbálkozniuk ahhoz, hogy megszerezzék első állásukat. Állásinterjúra pedig csupán átlagosan 6 esetben hívták be a végzett hallgatókat a munkaadók.

– ÉM –