Nagyvilág

2013.01.25. 10:53

Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalását Japán

Tokió, 2013. január 25., péntek (MTI) - Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett korábbi vállalását Japán, miután a korábbi kormány által meghatározott célkitűzés a szigetország atomerőműveinek leállítása miatt irreálissá vált - közölte Abe Sindzó miniszterelnök pénteken.

Tokió, 2013. január 25., péntek (MTI) - Felülvizsgálja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett korábbi vállalását Japán, miután a korábbi kormány által meghatározott célkitűzés a szigetország atomerőműveinek leállítása miatt irreálissá vált - közölte Abe Sindzó miniszterelnök pénteken.Hatojama Jukió korábbi miniszterelnök 2009-ben az ENSZ előtt azt ígérte: Japán 2020-ra az 1990-es értékekhez képest 25 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ugyanakkor 2011-es fukusimai atombaleset miatt jelenleg a szigetország 50 működőképes atomreaktorából csak kettő üzemel, ezért a fosszilis energiahordozók felhasználása, és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátása is jelentősen nőtt Japánban az elmúlt két évben.

Az új kibocsátási célkitűzést a novemberi lengyelországi ENSZ klímakonferenciáig hozza nyilvánosságra Tokió.

Abe egy kormányzati bizottság előtt azt is kijelentette, hogy a kabinet módosítani fogja az előző kormány energiastratégiáját, amely az atomenergia harminc éven belüli feladását helyezte kilátásba.

A kormányfő szót ejtett egyes regionális szabadkereskedelmi egyezményekben való japán részvételről is, utalva arra, hogy Tokió csak abban az esetben kíván csatlakozni a Csendes-óceáni Partnerség elnevezésű kezdeményezéshez, ha felmentést kaphat bizonyos - elsősorban a mezőgazdasági termékekre vonatkozó - vámok csökkentése alól.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!