Harmincéves Golo, a gorillacsapat vezére

Harmincéves Golo, a gorillacsapat vezére
Hétfőn töltötte be harmincadik évét Golo, a Fővárosi Állat- és Növénykert hím gorillája. Budapesten 1989 óta láthatja a közönség.

Az elmúlt húsz évben három utódja biztosan született, az idén világra jött kölyök esetében azonban az apaság kérdéses, az apa Golo egyik fia is lehet.

A budapesti gorillacsapat vezére 1980. szeptember 27-én született a stuttgarti állatkertben. Budapestre 1989-ben érkezett, hogy csatlakozzon a Liesel nevű, majna-frankfurti születésű nőstényhez, amelyet pár héttel korábban szállítottak a magyar fővárosba. Golo és Liesel voltak egyébként az első gorillák, amelyeket Magyarországon bemutattak – tájékoztatott hétfői közleményében a budapesti állatkert.

A vezérhímnek három kölyke biztosan született. Ezeket Liesel, a jelenleg 33 éves nőstény hozta világra. Dango és Gorka már más állatkertekben élnek, a tízéves Ebobo azonban jelenleg is Budapesten lakik. Idén januárban a gorillacsapat másik nősténye, a kilencéves N’Yaounda adott életet Bongónak, ennek a kölyöknek is lehet Golo az apja, de nem kizárt, hogy Golo fia, Ebobo nemzette. Ezt egy később elvégzendő apasági vizsgálat fogja tisztázni.

Nézze meg a videót >>>

A harmincéves Golo egyébként kiváló egészségi állapotnak örvend. A gorillák a természetben általában 35 évig élnek, az állatkertekben viszont – ahol nem kell megküzdeniük a túlélésért – jóval tovább. A legidősebb ismert gorilla egy Jenny nevű nőstény volt, amely 55 éves korában pusztult el Dallas állatkertjében.

A világ állatkertjeiben jelenleg valamivel több mint 760 gorilla él. Az állomány túlnyomó többsége a nyugati síkvidéki gorilla elnevezésű, kritikusan veszélyeztetett alfaj képviselője.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s