Harmincegy embert ítéltek el rabszolgatartás miatt Kínában

illusztráció
illusztráció
Harmincegy embert, köztük egy rendőrt és állami tisztségviselőket ítéltek börtönbüntetésre Kínában, mert több száz embert kényszerítettek rabszolgamunkára.

Eddig hatvan embert ítéltek el az üggyel kapcsolatban – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Négy vádlottat egyenként három év börtönbüntetésre ítélt az észak-kínai Sanhszi tartomány legfelsőbb bírósága, hatalommal való visszaélés és kötelességmulasztás miatt. A rabszolgákat foglalkoztató téglagyárak huszonhét igazgatóját és művezetőjét másfél és öt év közötti börtönbüntetésre ítélték, gyerekek alkalmazása és a munkások bántalmazása miatt.

Az elmúlt hónapban huszonkilenc embert már elmarasztaltak az üggyel összefüggésben. Egyiküket, a bűntény fő vádlottját halálra ítélték.

A botrány akkor robbant ki Kínában, amikor júniusban több mint négyszáz szülő az interneten kezdte el gyermekét keresni, mert a helyi hatóságok nem segítettek nekik megtalálni őket.

Hivatalos adatok szerint eddig 570 embert, köztük 41 gyereket szabadítottak ki Sanhszi és Henan tartományokban, de a keresést elindító szülők szerint legalább ezer gyermek van még fogságban.

Címkék: , ,