Harminc üstben fő a lekvár

Tíz éve ezzel kezdődött: Szatmárcsekén megrendezték a szilvalekvárfőző versenyt. Aztán egy, majd két település csatlakozott a rendezvényhez, így lett mára a Szatmári Fesztivál Szatmárcseke mellett Túristvándi, Kölcse, Penyige, Tiszakóród, Milota, Fehérgyarmat rendezvénye is.

Így bővült a program a halászléfőző versennyel, a polgármesterek főzőcskéjével, a diófesztivállal, a rétesfesztivállal, őseink ételeinek bemutatójával és a szatmári népi ételek kóstolójával, a penyigei Szenke parti vásárral.

Péntek délelőtt állítják a sátrakat, rakják a lekvárfőző üstök katlanját, s délután kettőkor meggyújtják a tüzet, így szombatra elkészül a szilvalekvár. Míg a versenyzők – az ország más tájairól, sőt határainkon túlról érkező vendégek – kavarják a ciberét, addig a környék falvai és a helybeliek gazdag műsorral szórakoztatják a vendégeket. Este ciberebál, majd tűzijáték lesz, szombat reggel pedig lovasfogatokon a környék nevezetességeivel ismerkedhetnek a résztvevők.

Délelőtt tízkor kezdődik a malacsütés nyárson, közben a kemencében sül a lángos, s délután kettőkor hirdetik ki a lekvárfőzés eredményét.

Milotán szombaton mazsorettbemutatóval kezdődik a diófesztivál, majd főzőversenyen mutatják be tudományukat a vállalkozó kedvű környékbeliek. Itt a szatmári ételeken kívül dióbál készült ínyencségeket kóstolhatnak a vendégek. Délután a kulturális programban neves vendégek lépnek színpadra. A fesztivál tűzijátékkal és utcabállal zárul.

– Balogh József –