Harminc tonna használt elemet gyűjtöttek össze az iskolások

Harminc tonna használt elemet és több mint hatezer régi mobiltelefont gyűjtöttek össze a gyerekek azon a versenyen, amelyben az ország általános iskolái vettek részt. A hulladékgazdálkodásról szóló kormányrendelet értelmében idén összesen 200 tonna környezetszennyező anyagot kell visszagyűjteniük az országban az erre szakosodott cégeknek.

A hulladékgazdálkodásról szóló kormányrendelet erre az évre 13 százalékos visszagyűjtési arányt ír elő, ami nagyjából 200 tonna használt elemet és elavult mobiltelefont jelent. Ez a kötelezettség valószínűleg teljesülni is fog, részben az iskolai versenyek, részben pedig a kiépített gyűjtőrendszer miatt – mondta a Független Hírügynökségnek Cserépy Zoltán, az elem és akkumulátorforgalmazók által alapított R’ELEM Kht. ügyvezetője. Jelenleg 8000 gyűjtőhely van az országban, ezzel 8 és fél millió embernek van arra lehetősége, hogy a megfelelő helyre dobja be a használt elemeket. A www. hasznaltelem.hu internetes honlapon található gyűjtőpont lokátor segítségével bárki kikeresheti a hozzá legközelebb első helyet.

Az elemeknek régen magas volt a higanytartalma, és egy német tanulmány szerint a szinte ismeretlen márkák esetében ez évről évre növekszik is. Az elemekben és a mobiltelefonok akkumulátoraiban lévő nehézfémek komolyan károsíthatják a környezetet, hiszen a bennük lévő savak és lúgok bejuthatnak a vizekbe is.

Az általános iskoláknak tavaly ősszel használtelem-gyűjtő versenyt hirdettek, amelynek pénteken volt az eredményhirdetése. A győztes az ajkai Fekete István Általános Iskola Ökoiskola lett, amelynek a diákjai 1229 kilogrammot gyűjtöttek össze. Diákonként pedig átlagosan a legtöbb elemet, fejenként 3,4 kilogrammot a Balaton-Mikófalva Általános Iskola és Óvoda gyűjtötte össze, ahol mindössze 14 kisdiák van.

A verseny során a gyerekek összesen 6000 elavult mobiltelefont is összegyűjtöttek, egyikük egymagában 290 darabot. Az utóbbi években már a szolgáltatóknál is vannak csereakciók, amelyek segítségével nagy tételben, százezres nagyságrendben is visszakerülhetnek a régi mobilok egy-egy akció végén – tette hozzá Cserépy Zoltán.

A következő használtelem-gyűjtő versenyt már meghirdették az iskolák számára, amelyek május 4-ig jelentkezhetnek a honlapon keresztül.Sporthírek