Harminc raklap lejárt szavatosságú energiaital Körmenden

A hulladékgazdálkodási rend megsértésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendõrség Körmenden, miután egy raktárban harminc raklap, összesen 21 tonna, évek óta lejárt szavatosságú energiaitalt találtak – közölte a Független Hírügynökséggel hétfõn Szendrõdi Barnabás rendõrkapitány.

A rendõrök nem véletlenül bukkantak rá az emberi fogyasztásra alkalmatlan, csaknem 48 ezer palack italra: néhány nappal ezelõtt bejelentés alapján mentek ki a város szélén lévõ telephelyre, mert arról értesítették õket, hogy ott veszélyes hulladékot, illetve lopásból származó holmit tárolnak. A telepen valóban találtak veszélyes hulladéknak minõsülõ építési törmeléket, illetve az egyik raktárban felfedezték az évek óta lejárt szavatosságú energiaitalokat.

A 0,33 literes és 0,5 literes palackokban négy fajta energiaital van. Egy részüknek szavatossága 2004-ben, a többinek 2006-ban járt le. A rendõrségi vizsgálat eddig annyit állapított meg, hogy a harminc raklap, emberi fogyasztásra alkalmatlan italt másfél évvel ezelõtt – hulladékként – hozták be Magyarországra, feltehetõen Ausztriából. Azt még vizsgálják, hogy ki és miért.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a romlott energiaitalból nem került forgalomba. A raktárt egyelõre zárolta a rendõrség, az ott tárolt italt veszélyes hulladékként semmisítik majd meg, ha lezárul a nyomozás, és kiderül, hogy ki az áru tulajdonosa, és kit terhel a megsemmisítés költsége.