Harminc milliós kárt okoztak a szobortolvajok – RTL Klub

Legalább 30 millió forintos kárt okoztak a tolvajok, akik péntek reggelre három bronzszobrot loptak el a Gellért-hegyről – adta hírül az RTL Klub Híradó. Az egyenként 400 kilós alkotások valószínűleg beolvasztva, színesfém-kereskedőknél végzik.

A Ghandit, Dharmát illetve Assisi Szent Ferencet ábrázoló szobrok a “Filozófiai kert” nevű szoborcsoport részei voltak, amelyet a Japánban élt művész, Wagner Nándor özvegye 6 éve adományozott Magyarországnak. Mivel tavaly októberben egyszer már megrongálták a kertet, a legtöbb elemet megerősítették, arra azonban senki sem számított, hogy a három legnagyobb, két méternél is magasabb szobrot is megpróbálják majd elvinni.

A talapzaton csak a lukak maradtak, feszegetésnek nyoma sincs. A rendőrök szerint ez azt jelenti, hogy speciális szerszámokkal, szakszerűen távolították el a szobrokat. Valószínűleg daruval emelték le a helyükről, és teherautóval szállították el őket.

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója szerint tetemes a kár, legalább 30 millió forint. A gipszminták szerencsére megvannak, ezért helyre lehet állítani a szobrokat – tette hozzá. Ez valószínűleg nem lesz olyan egyszerű feladat, hisz az öntőformák nem Magyarországon, hanem a művész özvegyénél, Japánban vannak.

A tolvajok valószínűleg összedarabolva, színesfémként próbálják majd értékesíteni a szobrokat. Kilónként akár 2 ezer 500 forintot, azaz összesen közel 3 milliót kaphatnak a bronzért. Ez a tizede annak, amennyibe a helyreállítás kerül majd.Sporthírek