Harminc kompresszió, majd jön két befújás

Akt.:
Godó Éva hétfőn, az újraélesztés nemzetközi napján tanulta meg a segítségnyújtás módszerét
Godó Éva hétfőn, az újraélesztés nemzetközi napján tanulta meg a segítségnyújtás módszerét - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Érdemes megtanulni az újraélesztés lépéseit, hiszen életeket menthetünk!

Hazánkban átlagosan 25 percenként hal meg valaki hirtelen szívhalál következtében azért, mert az emberek 90 százaléka nem tud ilyenkor hatékonyan segíteni. Becslések szerint kétharmaduk megmenthető lenne, amennyiben az észlelést követően az első 4 percben a jelen lévő laikusok megkezdenék az újraélesztést.

Hétfőn volt az Újraélesztés Nemzetközi Napja. A világnapot négy évvel ezelőtt az Európai Újraélesztési Társaság elnevezésű ernyőszervezet kezdeményezte azzal a legfontosabb céllal, hogy felhívja a figyelmet az újraélesztés módszereire, illetve arra, hogy vészhelyzetben az azonnali elsősegélynyújtás életmentő. Már a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegélynyújtás életeket ment. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kiemelt feladatának érzi, hogy felhívja a nap fő üzenetére a figyelmet, mivel hazánkban évente 25 000 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében.

godo-eva-tegnap-az-ujraelesztes-nemzetko-2

Hétfőn a Miskolci Mentőállomás nyílt napján jártunk, ahol olyan emberekkel találkoztunk, akik kötelességüknek érzik az újraélesztést.

ÉM


A beteget mentőhelikopterrel szállították a megyei kórházba - illusztráció
Miskolc - Összeesett, leállt a légzése, keringése, ám a kollégái elkezdték az újraélesztést a miskolci mentésirányító utasításait követve, és megmentették. Egy komoly műszaki mentés volt az elmúlt 24 órában - erről Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tájékozt...

Az újraélesztés fortélyaival ismerkedhettek meg hétfőn az érdeklődők
Miskolc - Hétfőn, az Újraélesztés Nemzetközi Napján mi is megtanultuk, hogy kell életet menteni. Ha valaki tudja, hogyan kell újraéleszteni, és tudását meri is alkalmazni, életet menthet. A tapasztalat azonban az, hogy kevesen vállalkoznak az egyébként nem túl bonyolult feladatra. Ezért is rendez...