Harminc hektárra már kiszórták a vörösiszapot semlegesítő anyagot Devecser és Kolontár között

Folyamatosan szórják a vörösiszapot semlegesítő anyagot Devecser és Kolontár között. Mára 20-30 hektárral végeztek. 5 tonna dudaritot szórnak a talajra hektáronként. Szerves trágyát is tesznek rá, és tavasszal még baktériumtrágyát, utána teljesen termővé válik újra a talaj.

Hogy mekkora területen szórják ki a huminsav tartalmú készítményt, azt még pontosan nem tudni. Ennek megállapítására a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei folyamatosan mérik fel a terepet. Kedden megkezdik az anyag földbe tárcsázását, ott, ahol már kiszórták- tudta meg a Független Hírügynökség Csicsor Jánostól, az Organit Kft. igazgatójától.

Huminsav tartalmú készítménnyel semlegesítik a lúgot a vörösiszappal elöntött területeken. A székesfehérvári székhelyű Organit Kft. ÁNTSZ-szel kidolgozott kármentesítő eljárását csütörtökön kezdték alkalmazni a Devecser és Kolontár közötti termőterületeken. Az Organit Kft. mérései alapján a talaj 10 cm mélyen szennyeződött a hypónál tízszer maróbb hatású lúggal. Kísérletek igazolták, hogy ott, ahol elszórták a dudaritot korábban, a vetőmag kicsírázott, az elültetett növények életben maradtak. Az eljárással megelőzhető az is, hogy a levegőbe kerülő iszappor mérgező legyen.

A dudarit a földben természetesen meglévő ásvány, talajjavításra használják, de állatok, emberek számára hasznos táplálék kiegészítő is készül belőle.
– Független Hírütynökség –