Harminc éves a geszterédi vízmű

Harminc éves a geszterédi vízmű
Harminc éves a geszterédi vízmű
Geszteréd – Magyarországon megszokott, természetes dolog, hogy a csapból bármikor ivóvízhez jutunk.

Kettős apropója is volt annak, hogy ünnepséget rendeztek pénteken Geszteréden a Geszterédi Regionális Vízmű Víztermelő Telepén.

Mint Mátyus Irén, a telepet üzemeltető Tiszamenti Vízművek Rt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, egyrészt a napokban ünnepeltük a vízvilágnapját, másrészt pedig harminc évvel ezelőtt kezdte meg működését a geszterédi telep.

A víz világnapjával kapcsolatban utalt az idei jelszóra (Küzdelem a vízhiánnyal) a zrt. vezetője. A világ sok táján ugyanis még egyáltalán nem természetes, hogy a csapból víz folyik, sok helyen gyakori érzet a szomjúság. Ugyanakkor a globálisfelmelegedés is egyre több problémát okoz.

Szerencsére Magyarországon megszokott, természetes dolog, hogy a csapból bármikor ivóvízhez jutunk. Ebben nagy szerepe van a geszterédi vízműnek is, amely 1977. február 14-én kezdte meg működését.

Kezdetben az az igény hozta létre, hogy Hajdúhadház és Téglás lakosságát már nem tudta ellátni a Hajdúsági Iparművek telepe. Keresni kezdtek használható ivóvízbázist, s úgy leltek rá a Geszteréd-Bököny között a mélyben rejlő rétegvízre. Nemsokára Bököny és Geszteréd így rákapcsolódott erre a hálózatra, majd amikor kiépült egy távvezeték, Újfehértóra és Érpatakra is eljuthatott a geszterédi víz. Bocskaikert 1986-ban kapcsolódott rá a rendszerre, s így napjainkban közel 45 ezer ember vízellátásáról gondkodik a telep, illetve húsz dolgozója.

Mátyus Irén reményét fejezte ki, hogy a vízműtelepnek nemcsak múltja van, hanem jövője is. Elkezdődött a több megyét érintő ivóvízfejlesztési program II. üteme, amelynek célja, hogy minden településen tiszta és egészséges vizet ihassanak kicsik és nagyok.

A vezérigazgató köszönetet mondott mindazoknak az egykori és jelenlegi szakembereknek, akik munkájukkal mhozzájárultak a telep megvalósításához működéséhez, majd ajándékokkal kedvekedett a telep dolgozóinak. Ezt követően az ünnepség résztvevői megismerkedhettek a telep működésével.

– M. Magyar László –