Helyi közélet

2012.11.13. 13:48

Feszültség a tokaji borvidék körül

Tarcal - Hátrányos Magyarország számára az EU Bíróságának döntése.

Tarcal - Hátrányos Magyarország számára az EU Bíróságának döntése.Elutasította az Európai Unió Bíróságának törvényszéke Magyarország keresetét, amelyben megtámadta, hogy a bizottság felvette az E-Bacchus jegyzékbe a szlovákiai „Vinohradnícka oblast’ Tokaj”, vagyis Tokaj borvidék megjelölést mint oltalom alatt álló védjegyet.

A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló megjelölés felvétele a jegyzékbe azért nem támadható meg, mert ez automatikusan megtörténik, a megjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az EU-ban.

– 1993-ban Magyarország megállapodást kötött az EU-val, mely értelmében a tagországokba történő beszállítás alkalmával a Tokaji névhasználat kizárólagosan bennünket illet meg – mondja Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék hegyközségi Tanácsának elnöke. – 2004-ben a csatlakozás megtörtént, de megegyezés hiányában nem lehetett megalkotni az új tagországok beléptével módosított szőlészeti és borászati szabályozást. Ezért az EU sürgette a feleket a megállapodás megkötésére. Ez 2004 júliusában megtörtént. Voltak még további egyeztetések a termékleírások elkészítésének közelgő dátuma miatt, majd a szlovák delegáció 2009 nyarán bejelentette, hogy nem folytatják tovább a tárgyalásokat, önálló borvidéket akarnak és önálló termékleírást is nyújtanak be.

Marcinkó Ferenc elmondta, 2009 novemberében Szlovákia kérte EU elektronikus nyilvántartási rendszerébe a „Vinohradnyicka Oblast Tokaj”, valamint önállóan a „Tokaj” kifejezést bevezetni, arra hivatkozva hogy ez így szerepel a nemzeti szabályozásában is. A Tokaj szó önálló bevezetését a Bizottság megtagadta, de a hatályos szlovák törvényre hivatkozva az első kérést teljesítette.

– Nekünk magyar termelőknek ez hátrányos, mert a Tokaj eredet megjelölés a magyar megnevezés szerint került be a szlovák borvidék nevébe, melynek egyértelműen az a szándéka, hogy a szigorúbb magyar szabályozást elkerülve, jogalapot teremtsen az azonos, vagy közel azonos – és így a fogyasztót megtévesztő – jelöléshez.

ÉM-BG


Brüsszel, 2012. november 9., péntek (MTI) - Tabajdi Csaba szerint az Európai Bíróság csütörtöki ítélete nem hozott megoldást a tokaji borvidék ügyében, ezért Magyarországnak fellebbeznie kell.

Budapest, 2012. november 8., csütörtök (MTI) - Magyarország tanulmányozza az Európai Bíróságnak a szlovák tokaji borvidék uniós jegyzékbevételével kapcsolatban hozott ítéletét, és a későbbiekben dönt az esetleges további lépésekről - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére csütörtökön.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában