Friss hírek

2010.06.13. 13:49

Hét évszázad papírtitkai a Széchenyi Könyvtárban

<p>Milyen papírok léteznek, hogyan készülnek és miként lehet újrahasznosítani azokat? -egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, akik ellátogatnak az Országos Széchenyi Könyvtárba a Múzeumok Éjszakáján. A gyerekeket vízjelösszerakóval, vízjelrajzolással, vízjelfelismeréssel és vízjelrajz-nyomtatással is várják majd június 19-én.</p>

Június 19-én 18 órakor kezdődik a Játékos utazás a papír világába. Kiderül majd, hogy milyen papírok léteznek, hogyan készül a papír, és hogy a "betűvetésen" túl milyen érdekes, hasznos, ötletes, ritka és szórakoztató módon használható és hasznosítható ez az anyag.

Hét évszázad papírtitkai címmel Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Kiállítás nyílik. Érdekessége, hogy együtt láthatók a magyarországi papírhasználat különböző tárgyi emlékei a kezdetektől napjainkig, az első merített, kézzel írt papíralapú oklevéltől a legújabb technológiával készített árnyalatos vízjeles papírig és a legkorszerűbb nyomtatóig, a régi, térhatású papíralagút játéktól neves papírművészek alkotásáig.

Tárlatvezetések is lesznek, ahol ki lehet próbálni a papírmerítést is, a gyermekek pedig megismerkedhetnek a vízjelekkel, rajzolhatnak és nyomtathatnak is ilyeneket. Fejadag - 100 Karikatúra címmel Könczey Elemér munkáiból nyílik kiállítás, de lehet majd a helyszínen is karikatúrát készíttetni. Origamizni is lehet majd, és plakátkiállítás is várja a látogatókat, és az is kiderül majd, hogy hogyan használják a papírt a színházakban kellékként vagy díszletként.

A Múzeumok Éjszakáján évek óta sok vendég kíváncsi a raktárakra is. Most hagyományteremtő szándékkal a raktárakban rejtőző kincsek közül is fellapoznak néhányat, hogy a látogatók ezek "ablakain" keresztül elődeink képi világába is bekukucskálhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!