Harmadolná a kormány a közlekedési balesetek áldozatainak számát

Magyarország célja az, hogy 2010-re harmadával csökkentsék itthon a közúti balesetek áldozatainak számát a 2006-os adatokhoz képest. Tavaly 1305-en haltak meg az utakon, ezt a számot akarják leszorítani legalább 867-re – mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára az Európai Közlekedési Kongresszuson pénteken Budapesten. Az Európai Unió célja az ötven százalékos csökkentés, ezt Magyarország 2015-ig tudja elérni – tette hozzá.

A magyarországi baleseti statisztika általában stagnálást mutat minden téren, évi 21 ezer alatt van a balesetek száma, de a kormány szerint ez még sok. A vizsgálatok azt mutatják, hogy több mint 90 százalékban a járművezetők okolhatók a balesetekért, leggyakoribb ok a gyorshajtás.

A kormány elhatározta, hogy átalakítja a közlekedésbiztonság javítását szolgáló akcióprogramját. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ott sikeresek ezek a programok, ahol több kormányzati szervet vonnak be a megelőzésbe. Abban is változás lesz 2007-től, hogy több nyilvános megelőző kampányt indítanak – mondta Felsmann Balázs.

A gazdasági és közlekedési tárca néhány nagyobb területen beavatkozással, például a szabályok módosításával igyekszik javítani a közlekedésbiztonságon. Ezek egyik célja a kerékpáros és a fiatal járművezetők által okozott balesetek számának csökkentése, valamint az úgynevezett passzív biztonsági eszközök, így például a biztonsági öv használatának növelése.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy javítani kell a szabályok, a közlekedési táblák előírásainak betartásán. Az úgynevezett dinamikus – az útviszonyokhoz illeszkedő – sebességhatárok alkalmazásának például csak akkor van értelme, ha megkövetelik ezek betartását. Ennek érdekében több automata sebességmérő-berendezést szerelnek majd fel az utak mentén – mondta Felsmann Balázs.