ERDON Helyi hírek

2008.02.25. 12:17

Váradon nem volt japán sztrájk

<p>Nagyvárad - A Közalkalmazottak Szakszervezeteinek Országos Szövetsége (FNSA) hétfőn japán sztrájkot hirdetett, a kormány által javasolt béremelés elleni tiltakozásul. Csütörtökön kétórás munkabeszüntetést terveznek.</p>

A tiltakozás alapját az képezi, hogy a Közalkalmazottak Szakszervezeteinek Országos Szövetségét nem hívták meg a közhivatalnokok, illetve a közadminisztrációban dolgozó szerződéses személyzet bérének növekedéséről szóló tárgyalásokra. A szindikátus szerint a végrehajtás által javasolt 4,5 százalékos emelés elfogadhatatlan, mivel nem éri el az idei évre tervezett inflációs ráta szintjét. A FNSA tagjai az is elhatározták, hogy beperlik a kormányt az 1999/188. számú, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 3. pontja 31. cikkelyének megsértéséért, azt kérve az illetékes fórumtól, hogy arra kötelezze a kabinetet: fogadjon el törvényt a közszférában dolgozók egységes bérezéséről. A szakszervezetisek ugyanakkor az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácsot is értesítik, amiért szerintük a végrehajtás differenciáltan bánik a különböző kategóriákba tartozó munkavállalókkal, illetve érdekképviseleti szervezetekkel. A tiltakozók egy olyan közalkalmazotti bértörvény elfogadását kérik, mely biztositaná a harminc százalékos jövedelem növekedést, a törvény által előírt összeférhetetlenségi kritériumok alkalmazásának felfüggesztését, valamint az üdülőjegyeknek egyenesen a FNSA-nak történő kiosztását.

Nem sztrájkoltak

Hétfő délelőtt országos szinten közel 42 ezer szakszervezeti tag csatlakozott a Föderáció által meghirdetett japán sztrájkhoz. Romel Neagu alelnök szerint a délelőtt 8.30-10.30 óra között lezajlott tiltakozó akcióban a helyi közigazgatásban, valamint az állami pénz-, munka- és szociálisügyi szektorban dolgozó munkavállalók vettek részt. A jelképes munkabeszüntetés a nagyváradi közhivatalokban nem éreztette hatását, ugyanis sem a városházán, sem pedig a Közpénzügyek Felügyelőségén nem szerveztek ilyen jellegű megmozdulást. Gheorghe Bejan, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó közhivatalnokokat tömörítő Civica Szakszervezet vezetője mindezt azzal indokolta, hogy nem tagjai a FNSA-nak, és a törvény nem tesz lehetővé számukra "különutas" tevékenységet, Dorin Ioan Micle, a Közpénzügyek Felügyelősége alkalmazottjainak szakszervezeti képviselője pedig azt nyilatkozta, hogy ők a Sed Lex érdek-képviseleti tömörüléshez tartoznak, s az elmúlt hét első napján már éltek a japán sztrájk lehetőségével.

Ciucur L. Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!